Een Koerdische strijder bij Baghouz
NOS Nieuws

Syrische Koerden: inname van IS-bolwerk Baghouz kost tijd

De Syrische Koerden die de laatste enclave van Islamitische Staat in het land al weken omsingelen, geven toe dat de strijd nog niet gestreden is. Een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zegt dat de inname van het woestijndorp Baghouz wordt vertraagd door mijnen en tunnels, die door IS zijn gelegd en gegraven.

Begin februari kondigde de SDF een slotoffensief aan op Baghouz en het omliggende gebied. Een door de Amerikanen geleide coalitie ondersteunt de aanval sindsdien met vliegtuigen en artillerie. Schattingen van aantallen IS'ers die tot de dood willen vechten in Baghouz lopen uiteen van enkele honderden tot een paar duizend.

kapotgeschoten huizen en auto's in Baghouz

Elke dag proberen groepen burgers het gebied te verlaten. Zij worden streng gecontroleerd omdat onder hen strijders van IS zijn die proberen weg te komen of zelfmoordaanslagen willen plegen.

Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten hebben in enkele maanden tijd ongeveer 60.000 mensen het gebied verlaten. Zij verblijven nu in geïmproviseerde tentenkampen, waar het slecht gesteld is met bijvoorbeeld de hygiëne.

Het grootste opvangkamp is dat in al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Het Rode Kruis maakt zich zorgen omdat er te weinig basisvoorzieningen zijn voor de tienduizenden vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl