Hulpdiensten op de plek van het fatale ongeluk in Utrecht
NOS Nieuws

Moeder doodgereden man: 'Te lage straf bij dodelijk verkeersongeval'

Op een septemberdag in 2016 stapt Raymond N. onder invloed van alcohol en wiet zijn auto in. Hij gaat veel te hard, rijdt door rood en botst op de Sorbonnelaan in Utrecht tegen een bus. N. raakt zwaargewond en ontwaakt twee weken later uit coma. Zijn twee medepassagiers overleven het ongeluk niet.

De rechter legde N. vanmiddag een celstraf van 3,5 jaar op, wat gelijk is aan de eis van het OM. De nabestaanden vinden dat veel te laag. "Met een celstraf van 3,5 jaar lijkt het alsof hij alleen maar iets heeft gestolen", zegt de moeder van een van de slachtoffers. "Er zijn hier wel twee levens weg."

"Een straf zou de daders besef moeten geven", vervolgt ze. "Ik snap dat mensen Nederland een paradijs noemen voor roekeloze bestuurders. Je komt zo makkelijk weer achter het stuur." Ze pleit voor hogere straffen. "Je weet wat de gevolgen kunnen zijn als je met drank en drugs op gaat rijden. Raymond N. is al eerder veroordeeld voor rijden onder invloed, toch heeft hij het weer gedaan."

Hogere straffen in de maak

Ook minister Grapperhaus van Justitie wil dat rechters hogere straffen kunnen opleggen bij een dodelijk ongeval. In een door hem ingediend wetsvoorstel gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden van twee naar zes maanden cel, ook in zaken zonder letsel of schade.

In het geval van "zeer gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag", roekeloos rijden genoemd, moet een gevangenisstraf van maximaal zes jaar mogelijk zijn. Volgens Grapperhaus sluiten die termijnen beter aan bij de straffen voor andere misdrijven.

Het liefst zou ik zien dat Raymond N. tien of vijftien jaar vast zou komen te zitten.

Moeder van een van de slachtoffers

Het Fonds Slachtofferhulp steunt het plan van de minister. Ook pleit de organisatie voor een reclasseringsprocedure die lijkt op die van gewone misdrijven. "Veel van de daders zijn recidivisten, net als Raymond N. Daar maak ik me zorgen over", zegt Ineke Sybesma, directeur van de organisatie.

"We willen dat de veroorzakers van een dodelijk verkeersongeval bekend blijven bij gezaghebbende instanties. Zo hopen we mensen te beschermen tegen het rijgedrag van onveilige chauffeurs, ná het uitzitten van hun straf."

Berusting

Voor Raymond N. zijn die voorstellen vandaag nog niet van toepassing. "Het liefst zou ik zien dat hij tien of vijftien jaar vast zou komen te zitten", verzucht de moeder. "Maar voor nu berust ik me in de uitspraak van 3,5 jaar. Als er maar snel kritisch naar de wet wordt gekeken."

Ook de moeder van het andere slachtoffer is blij dat de zaak erop zit. "Het was heel pijnlijk en verdrietig om steeds het woord overleden weer te horen in de rechtszaal", zegt ze na afloop:

Moeder omgekomen Leroy: 'Ik heb kunnen kiezen voor vergiffenis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl