NOS NieuwsAangepast

Minister 'helemaal klaar' met roekeloos rijden: straffen veel hoger

Minister Grapperhaus is er helemaal klaar mee

Minister Grapperhaus van Justitie wil roekeloos rijgedrag zwaarder bestraffen. Hij is er "helemaal klaar mee" dat chauffeurs andere weggebruikers in gevaar brengen "omdat ze zo nodig iets moeten appen".

Grapperhaus heeft een wetsvoorstel gemaakt, waarin zwaardere straffen staan voor allerlei vormen van gevaarlijk rijgedrag. Zo moet een automobilist voor appen achter het stuur een maximale gevangenisstraf van twee jaar kunnen krijgen. Wie op die manier een dodelijk ongeluk veroorzaakt, kan wat de minister betreft voor maximaal zes jaar de cel in.

Het voorstel gaat niet over het gebruik van een mobiele telefoon in een dashboardhouder, waarover de rechter zich vandaag uitsprak, maar wel over het vasthouden en gebruiken van een telefoon tijdens het rijden.

Appen of bellen achter het stuur. Hoe controleert de politie daar eigenlijk op? We gingen mee op pad met agenten Raymond Veldhuizen en Marc van Kraaikamp.

Mee met de politie: hoe controleer je appen achter het stuur?

Ook andere vormen van roekeloos rijden vallen onder de aangescherpte regels, zoals onverantwoorde inhaalmanoeuvres en door rood licht rijden. De straf voor het rijden onder invloed gaat van maximaal drie maanden naar een jaar celstraf.

Grapperhaus geeft toe dat het vaak ingewikkeld is om vast te stellen wat roekeloos rijgedrag is. Maar hij wil met zijn wetsvoorstel duidelijk maken dat wie betrapt wordt, een zware straf kan krijgen.

"Er gaat een signaal van uit. Je weet waar je aan toe bent als je je hier schuldig aan maakt, dus dan leg je je mobiele telefoon misschien op de achterbank, buiten bereik."

Het plan gaat nu eerst voor commentaar naar onder meer het Openbaar Ministerie en de Raad van State. Daarna buigt de Tweede Kamer zich erover.

Wat gaat er veranderen?

Verkeersdelict Was maximaal Wordt maximaal
Gevaarlijk rijgedrag 2 maanden voorlopige hechtenis 6 maanden voorlopige hechtenis
Zeer gevaarlijk rijgedrag zonder gevolgen Deze categorie bestaat nog niet 2 jaar gevangenisstraf
Zeer gevaarlijk rijgedrag met gevolgen 3 jaar gevangenisstraf (lichamelijk letsel) 6 jaar gevangenisstraf (dodelijk ongeluk) Blijft, maar gebruik van mobiele als oorzaak van ongeval wordt toegevoegd
Doorrijden na ongeval 3 maanden gevangenisstraf 1 jaar gevangenisstraf
Rijden onder invloed 3 maanden gevangenisstraf 1 jaar gevangenisstraf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl