In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

'Wegpiraat' hoort 3,5 jaar eisen voor fatale aanrijding Utrecht

Het OM eist 3,5 jaar cel en vier jaar rijontzegging tegen een 39-jarige Utrechter voor een dodelijk ongeval. Hij gedroeg zich "als een wegpiraat" en botste op een bus. Inzittenden van de auto Dylan (22, een neef van de verdachte) en Leroy (26) kwamen om.

De aanrijding gebeurde op de universiteitscampus De Uithof in 2016. Bestuurder Raymond N. raakte zwaargewond. Hij werd door de brandweer uit het wrak gezaagd en ontwaakte twee weken later uit coma.

Ik schuldig? Hij is toch een professioneel buschauffeur?!

Verdachte Raymond N.

Alles wijst er volgens de officier van justitie op dat de verdachte roekeloos was. Hij zou tussen de 80 en 100 kilometer per uur hebben gereden, waar de maximumsnelheid 50 is. Ook zou hij een rood verkeerslicht hebben genegeerd. Bovendien was de Utrechter onder invloed van alcohol en drugs.

N. wees met de beschuldigende vinger naar de bestuurder van de bus waarmee hij botste. "Hij is toch een professioneel buschauffeur?!" Ook bestreed hij dat hij te hard reed. "Als hij was gestopt, had ik hier niet hoeven zitten. Hij had beter uit zijn doppen moeten kijken."

'Flink doorgezakt'

De alcohol in zijn bloed zou komen doordat hij de avond ervoor flink had doorgezakt. De verdachte is eerder veroordeeld voor (te hard) rijden onder invloed. Ook had hij in het verleden problemen met drugs.

N. zei dat Dylan en Leroy zelf verantwoordelijk waren voor hun dood. De een zou tegen het advies van N. in zijn gordel niet hebben omgedaan. De ander had al nekletsel door een eerder ongeluk. Daardoor zou de klap hem fataal zijn geworden, stelde N. Maar de schouwarts heeft vastgesteld dat de jongen is omgekomen door een schedelbasisfractuur.

'Kijk me aan!'

Zowel het OM als de massaal aanwezige nabestaanden reageerden vol afschuw, schrijft RTV Utrecht. "Ik wil dat je mij aankijkt", zei de moeder van Dylan terwijl ze huilend haar slachtofferverklaring voorlas.

De vader van Leroy vertelde dat hij "helemaal krankjorum" wordt van het laconieke gedrag van N. Het OM noemde zijn ontkennende houding onbegrijpelijk en minachtend. "De verdachte zwelgt in zelfmedelijden."

N. verweet de ouders van de slachtoffers dat ze hem niet hebben bezocht toen hij in het ziekenhuis lag.

Advertentie via Ster.nl