De ontknoping van Wie is de Mol?! vanuit Vondel CS
NOS Nieuws

Wekdienst 9/3: zelfrijdende trein door Groningen en finale Wie is de Mol?

Goedemorgen! In Groningen wordt vandaag een zelfrijdende passagierstrein getest en in Amsterdam vindt de Womens March plaats, een betoging voor de gelijke behandeling van vrouwen.

Lokaal kan vandaag een bui vallen, maar op veel plaatsen blijft het droog. De maxima liggen rond 10 graden bij een matige tot krachtige westelijke wind. In het Waddengebied waait het harder. In de avond neemt de kans op buien toe. Zondag is de kans op regen groter. Daarbij kan het af en toe flink waaien met kans op zware windstoten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanmiddag is er een Womens March in Amsterdam. Er wordt dan gedemonstreerd voor gelijke behandeling van vrouwen, maar ook tegen discriminatie in het algemeen.
  • Tussen Groningen en Zuidhorn rijdt voor het eerst een zelfrijdende passagierstrein. Het is een proef. De machinist zit er voor de zekerheid nog wel bij.
  • Barbie is vandaag jarig, ze wordt 60 jaar. Op 9 maart 1959 werd ze onthuld tijdens de New York Toy Fair.
  • En vanavond wordt vanuit Amsterdam de finale van Wie is de Mol? uitgezonden op NPO 1. RTL-presentator Merel Westrik, actrice Sarah Chronis en zanger Nielson zijn nog in de race voor de pot, al is een van hen de saboteur: de Mol.

Wat heb je gemist?

Mensen met zware beroepen, zoals metaalarbeiders, verpleegkundigen, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs moeten recht krijgen op vervroegde AOW. Dat voorstel doen drie werkgeversorganisaties in De Telegraaf, na het klappen van de pensioenonderhandelingen. Een van de struikelblokken was de eis van de bonden de AOW-leeftijd voor mensen met een zwaar beroep niet verder omhooggaat.

De werkgevers zeggen nu dat ze bereid zijn tot het opstellen van een lijst met zware beroepen. Ze wijzen naar Oostenrijk, waar zo'n lijst ook bestaat. De werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland vinden wel dat het kabinet geld voor de maatregel moet uittrekken.

Ander nieuws uit de nacht

  • Steeds meer mensen overnachten in Nederlandse hotels, pensions, campings of andere accommodaties. Vorig jaar waren het er volgens het CBS ruim 44 miljoen, dat is 5 procent meer dan in 2017.
  • De Sudanese president Bashir heeft de vrijlating bevolen van alle vrouwen die de afgelopen tijd zijn opgepakt bij protesten tegen zijn bewind. Bij het neerslaan van de protesten kwamen tientallen mensen om en werden honderden mensen opgepakt. Onder hen zijn naar schatting ruim 150 vrouwen.
  • De Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die wordt verdacht van het in scène zetten van een racistische, homofobe aanval op hem, is volgens Amerikaanse media aangeklaagd voor zestien misdrijven. Het vermoeden bestaat dat hij twee mannen heeft betaald om hem aan te vallen, in de hoop dat die ophef goed zou uitpakken voor zijn carrière.
Acteur Jussie Smollett

En dan nog even dit:

Bij de gemeente Amsterdam is een verzoek binnengekomen om een windmolen te plaatsen langs de Prinsengracht. Verschillende media schrijven erover, waaronder RTV Drenthe. Kees Pieters uit Barendrecht wil dat de molen een icoon wordt. En hij denkt dat het draagvlak in de buurt gewaarborgd is, met een bevolking die in groten getale op partijen als GroenLinks en D66 heeft gestemd.

De windmolen moet komen pal voor de woning van VVD-coryfee Ed Nijpels, niet geheel toevallig de voorzitter van het Klimaatberaad. Pieters denkt dat hij "met zijn enthousiasme voor windmolens" de buurt zeker zal meekrijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl