Trump biedt opbloeiende Noord-Koreaanse economie, Kim wil vooral minder sancties
Jacqueline Eckmann
redacteur Buitenland
Jacqueline Eckmann
redacteur Buitenland
Donald Trump is met de Air Force One geland in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Eerder vandaag arriveerde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het duo is klaar voor hun tweede ontmoeting. En nieuwe afspraken over de tot nu toe vaag gebleven term: denuclearisatie.
Vanwege de zeer strenge veiligheidsmaatregelen zal het het verkeer in Hanoi de komende twee dagen - meer dan ooit - vast komen te staan tijdens de vervolgtop tussen de leiders van de VS en Noord-Korea.
Nieuwsgierige Vietnamezen verdrongen zich eerder vandaag langs de weg om een glimp op te vangen van Kim Jong-un:
Het eerste punt op de agenda is een privédiner. Woensdagavond (woensdagmiddag Nederlandse tijd) gaan Kim en Trump achter gesloten deuren met elkaar om de tafel. De officiële onderhandelingen zijn donderdag. De Amerikanen willen dit keer meer bereiken dan wederzijds goede intenties uitspreken.
De schaduw van Singapore
De vorige top, in Singapore juni vorig jaar, was een doorbraak in de verhoudingen tussen de twee aartsvijanden. Het was een fel contrast met de voorafgaande periode van hoogoplopende ruzie. Waarbij Washington en Pyongyang nog met oorlog dreigden.
Maar in de intentieverklaring die beide leiders met veel tromgeroffel toen tekenden stonden geen concrete afspraken. Noord-Korea zou akkoord gaan met een "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland en de VS zou Noord-Korea veiligheidsgaranties geven. Maar wat dit concreet betekende en hoe en wanneer het zou gebeuren stond er niet bij.
Dit gebrek aan duidelijke afspraken veroorzaakte veel verwarring. Ondanks de vele werkbezoeken en verdere onderhandelingen tussen Washington en Pyongyang lijkt Noord-Korea door te gaan met het ontwikkelen van kernwapens en raketten, blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.
Eerder werd nog gemeld dat de Noord-Koreanen waren begonnen met het ontmantelen van een belangrijk test- en lanceercentrum voor raketten. Beide partijen vonden vooral dat de ander aan zet was om concessies te doen.
Om ditmaal helderheid te kunnen scheppen, hebben ambtenaren van beide landen van tevoren flink onderhandeld. Ook beide leiders hebben, via brieven, contact gehouden.
Vietnam als voorbeeld
Kim Jong-un overhalen de nucleaire wapens in te leveren, is zeker een stap te ver. Maar het toelaten van internationale wapencontroleurs door Noord-Korea in ruil voor het verlichten van een aantal sancties door de VS zijn geen ondenkbare afspraken die tijdens deze tweede top in Hanoi gemaakt kunnen worden.
Trump probeert Kim Jong-un te verleiden met een toekomstbeeld van een opbloeiende Noord-Koreaanse economie, met het communistische Vietnam als lichtend voorbeeld.
Na een jarenlange bloedige oorlog die aan beide kanten miljoenen levens kostte, heeft de VS inmiddels een goede economische relatie met dit gastland. Vietnam heeft een snel groeiende economie. Als Kim Jong-un zijn kernwapenprogramma opgeeft, zo stelt Trump, verdwijnen de sancties en zal ook de Noord-Koreaanse economie bloeien.
Hoe ver de Noord-Koreaanse leider zich wil laten verleiden is nu de vraag. Kim Jong-un beloofde de Noord-Koreanen vrede en voorspoed. Maar zijn nucleaire programma zal hij nooit opgeven. Ook het bespreken van mensenrechten is onmogelijk.
Beide leiders zullen concessies moeten doen en met meer moeten komen dan een mooie belofte. Alleen een duidelijk tijdspad en plan van aanpak zal deze top kunnen doen slagen.