NOS Nieuws

Kamer: doe meer om ouders te overtuigen van belang vaccineren

De Tweede Kamer wil dat er meer gebeurt om het aantal ingeënte kinderen te vergroten. Als minimaal 95 procent van de Nederlandse kinderen is ingeënt tegen ernstige ziekten is de kans op verdere besmetting vrijwel nul. De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad gedaald tot ongeveer 92 procent.

Het kabinet wil ouders overtuigen via een gesprek met speciaal opgeleide werknemers van het consultatiebureau. Ook gaat een speciaal team op sociale media actief reageren op onzinverhalen over de mogelijke gevaren van inentingen. De groep ouders die gelooft dat inenten gevaarlijk is, dodelijk kan zijn en ook autisme kan veroorzaken, groeit.

Gesprek met huisarts

De Tweede Kamer is het eens met de plannen van het kabinet, maar wil dat er meer gebeurt. In een debat vandaag over vaccinatie in Nederland komen partijen daarom met een aantal eigen ideeën.

Zo vindt coalitiepartij ChristenUnie dat ouders die niet van plan zijn hun kind te vaccineren in contact gebracht moeten worden met hun huisarts. De partij denkt dat een huisarts vertrouwen uitstraalt en lastige vragen over mogelijke bijwerkingen en de werkzaamheid van het vaccin kan beantwoorden. "Bij weigerouders is het wantrouwen groot tegenover de overheid en het consultatiebureau", zegt Kamerlid Dik-Faber. "Ik denk dat een arts ze wel kan overtuigen."

Oppositiepartij SP wil juist dat er een harde overheidscampagne komt met beelden van kinderen met polio of de mazelen. "De ziekten zijn al zoveel jaren uit Nederland verdwenen, dat weinigen zich de ernstige gevolgen nog herinneren", zegt SP-Kamerlid Hijink. "Laat het maar eens zien, dan weet je wat er kan gebeuren."

Vaccinatiepaspoort

GroenLinks denkt dat een speciaal vaccinatiepaspoort helpt. Jonge ouders krijgen zo'n paspoort als ze aangifte doen van hun pasgeboren baby. "Kinderen hebben later dan ook zelf overzichtelijk op een rij welke vaccinaties ze hebben gehad", zegt Kamerlid Renkema.

Coalitiepartij D66 ziet een oplossing liggen bij kinderdagverblijven die kinderen zonder inentingsbewijs kunnen weigeren. Kamerlid Raemakers van D66 is bezig met een initiatiefwetsvoorstel en een meerderheid (VVD, CDA, PvdA en de SP) zal dit mogelijk steunen.

Geen vaccinatieplicht

De partijen willen dus dat er meer gebeurt, maar een vaccinatieplicht zoals VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vorig jaar opperde, komt er nu niet. De ChristenUnie en GroenLinks zijn hier principieel tegen. Voor D66 en de SP is zo'n verplichting nu nog te vroeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl