Een jongen met mazelen
NOS NieuwsAangepast

Dijkhoff (VVD) haalt uit naar 'anti-vaxxers' en overweegt vaccinatieplicht

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff denkt aan een vaccinatieplicht als in Nederland steeds meer ouders weigeren hun kind in te enten tegen dodelijke ziekten. Dijkhoff maakt zich ernstige zorgen over het groeiende aantal ouders dat op basis van niet-wetenschappelijke argumenten besluit hun kind de vrijwillige preventie tegen ernstige ziekten, zoals mazelen, te onthouden.

Ook vindt Dijkhoff dat onderzocht moet worden of niet-ingeënte kinderen geweigerd mogen worden op de kinderopvang of naschoolse opvang.

In een column haalt Dijkhoff uit naar de groeiende groep 'anti-vaxxers'. Volgens hem zijn dat vaak hoogopgeleiden die op basis van "pseudo-interessant gemaakte bullshit" beweren dat inenten het gevaar op autisme verhoogt of dat er enge stoffen zitten in het vaccin.

Ook vindt hij het onbegrijpelijk dat gezegd wordt dat inenten niet nodig is, omdat die ziektes er niet meer zijn. "Nee, Einstein, dat klopt," schrijft de prominente VVD'er. "Weet je waarom? Omdat we onze kinderen inenten."

Dijkhoff maakt zich zorgen omdat de dekkingsgraad in Nederland onder het veilige niveau van 95 procent is gekomen. Van de 2-jarige kinderen was vorig jaar 90,1 procent ingeënt tegen mazelen.

De liberale VVD is doorgaans niet voor verplichten, maar Dijkhoff denkt er in dit geval toch over na. Hij wil eerst dat ouders nadrukkelijker worden voorgelicht over de risico's van hun besluit. Niet alleen hun eigen kind kan ziek worden, maar baby's en peuters van andere ouders die nog te jong zijn voor een inenting kunnen ook ziek worden.

"Hopelijk krijgen we dan snel de vaccinatiegraad weer boven de 95 procent", schrijft Dijkhoff. "Mocht dat niet lukken, dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht." In een toelichting zegt Dijkhoff dat hij boos is. "Ik kan er met mijn pet niet bij dat het daalt. Daardoor is ook mijn dochter minder beschermd. Het is absurd dat de overheid maatregelen moet nemen."

Meer tijd

Minister De Jonge van Volksgezondheid (CDA) vindt dat Dijkhoff nu een stap te ver gaat. "We zijn daar nog niet", zegt hij. Het kabinet komt in het najaar met een plan om te zorgen dat meer ouders hun kinderen laten inenten.

Regeringspartij D66 komt met een initiatiefwetsvoorstel om crèches en peuteropvangcentra toe te staan kinderen te weigeren van wie de ouders niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma.

Een meerderheid van in ieder geval VVD, CDA, PvdA en SP steunt dit. GroenLinks wil het eerst in de fractie bespreken. Het kabinet gaat ook kijken wat de gevolgen zijn van zo'n weigermogelijkheid. "We willen weten wat de juridische haken en ogen zijn", aldus staatssecretaris Blokhuis.

De politiek wil al jaren iets doen aan de dalende vaccinaties in Nederland, maar dat is niet eenvoudig, zo blijkt.

Deze week riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Europese landen op om actie te ondernemen, omdat het aantal gevallen van mazelen het afgelopen half jaar sterk is toegenomen. Mazelen is een zeer besmettelijke ernstige ziekte, die wordt overgedragen door druppeltjes vocht bij het ademen, niezen of hoesten.

Luid en duidelijk

In Nederland roepen kinderartsen ouders op hun kinderen in te enten. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid benadrukte gisteren in een tweet dat zonder vaccinatieprogramma in Nederland duizenden mensen zouden zijn overleden. "Daarom sta ik achter alle artsen die zich luid en duidelijk uitspreken."

Op internet is een petitie gestart voor verplichte inenting van kinderen op kinderdagverblijven.

Ook het RIVM wil een hoge vaccinatiegraad. Waarom, zie je hieronder:

Waarom wil het RIVM een hoge vaccinatiegraad?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl