NOS NieuwsAangepast

'Minder kinderbijslag voor ouders die kind niet laten inenten'

Ouders die weigeren om hun kind te laten inenten, moeten worden gekort op de kinderbijslag. Dat zegt Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM),in EenVandaag.

Hij pleit voor een boetesysteem om tegenwicht te bieden aan de "indianenverhalen over hoe gevaarlijk vaccineren zou zijn voor kinderen". Ook BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, wil dat er verregaande maatregelen komen om het tij te keren.

Ouders zouden bijvoorbeeld verplicht moeten worden om te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat. Nu willen sommige ouders dat niet zeggen omdat het privé is, zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. "Dan sta je als crèche met lege handen."

Groepsbescherming

Kinderen krijgen bijvoorbeeld hun eerste inenting tegen mazelen als ze veertien maanden zijn. Veel baby's en peuters gaan al eerder naar de opvang en zijn in die periode niet beschermd tegen het virus, dat via de lucht, door hoesten en niezen wordt overgedragen. Voor deze kwetsbare groep is het belangrijk dat ze worden beschermd doordat het grootste deel van hun omgeving wel is gevaccineerd.

Door mazelen ontstaan soms complicaties als longontsteking of hersenvliesontsteking. Volgens het RIVM krijgen jaarlijks zo'n 10 kinderen de mazelen, meestal onder groepen waar minder wordt gevaccineerd.

Steeds meer ouders willen niet dat hun kind wordt ingeënt tegen ziektes als mazelen, kinkhoest en polio. Daarbij kunnen religieuze overwegingen een rol spelen, maar ook niet-gelovige ouders hebben steeds vaker twijfels over vaccins. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor bijwerkingen of denken dat het vaccin niet effectief is.

De afgelopen jaren daalde de vaccinatiegraad in Nederland met 2 tot 3 procent, blijkt uit cijfers van het RIVM. De vaccinatiegraad wil zeggen hoeveel van alle baby's, kleuters en schoolkinderen worden ingeënt.

In vergelijking met andere landen zijn dat er nog altijd relatief veel: voor de meeste ziektes is de vaccinatiegraad in Nederland hoger dan 90 procent. Alleen voor het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker ligt de vaccinatiegraad veel lager: vorig jaar liet slechts 46 procent van de opgeroepen 12- of 13-jarige meisjes zich met dit vaccin inenten.

De geleidelijke daling van de vaccinatiegraad in Nederland past in een Europese trend. In april kwam de Europese Commissie met een actieplan om de vaccinatiegraad in de EU in 2020 boven de 95 procent te krijgen. Daarmee hoopt de Commissie de "vaccinatieweerzin" onder burgers tegen te gaan.

Verplicht

In veertien Europese landen zijn sommige vaccinaties verplicht, bijvoorbeeld in Italië en Frankrijk. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid liet afgelopen juli echter weten niets te zien in een vaccinatieplicht in Nederland.

Een vaccinatieplicht in strijd is met grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam.

Staatssecretaris Blokhuis

"Ik ben van mening dat een vaccinatieplicht in strijd is met grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam", antwoordde hij op vragen van de Tweede Kamer. "Er is geen eenduidig beeld over de mate waarin een vaccinatieplicht leidt tot een hogere opkomst en een hogere vaccinatiegraad. Factoren als gratis en eenvoudige toegang tot vaccinatie en goede communicatie spelen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol."

Plan

De overheid stopte tot nu toe veel geld in voorlichting, zegt Coolen-Van Brakel van het IVM in EenVandaag. "Dat is natuurlijk heel erg belangrijk, maar blijkbaar helpt het niet voldoende. Dus je zult toch een keuze moeten maken." In Australië is er al een regel dat ouders geen kinderbijslag meer krijgen als ze weigeren hun kind te laten vaccineren.

Staatssecretaris Blokhuis komt in het najaar met een plan om de vaccinatiegraad in Nederland weer op te schroeven. Daarin staan ook maatregelen om de sterke daling van het aantal inentingen tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl