Verpletterende nederlaag voor May, wat nu?

Het Britse Lagerhuis heeft zich vanavond eindelijk kunnen uitspreken over het brexit-akkoord dat premier Theresa May met de EU sloot en verwierp het met een verpletterende meerderheid: 432 tegen, 202 stemmen voor. Oppositieleider Jeremy Corbyn diende meteen een motie van wantrouwen in.

Het grootste verlies van een regering bij een parlementsstemming sinds 1924. Maar premier May bleef strijdlustig. "De regering zal luisteren naar het parlement", zei ze na de stemming. "Het Britse volk verdient duidelijkheid. Als de oppositie doorzet met haar gevraagde vertrouwensstemming, wil de regering daar morgen in dit parlement over debatteren."

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, zo is eerder vastgelegd. Dat betekent dat de Britse regering nog 73 dagen heeft om met het parlement en de EU te onderhandelen over een uittreding die op voldoende steun kan rekenen.

May zei ook dat de regering komende maandag een alternatief presenteert voor de deal die vanavond is weggestemd. Hoe nu verder?

Bekijk hieronder het verslag van correspondenten en verslaggevers in Londen, Noord-Ierland, Brussel en Den Haag. En de analyses van brexit-deskundige Rem Korteweg van Instituut Clingendael en Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman.

Het kernprobleem van de deal van May met de Europese Unie is de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Hoewel de grootste partij DUP er voor een brexit is, stemde een grote meerderheid van de bevolking tegen. Ook in het stadje Enniskillen, waar de DUP haar thuisbasis heeft, zijn veel mensen doodsbang dat er door het dreigende mislukken van het akkoord toch weer een echte grens komt.

Angst voor een grens in Noord-Ierland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl