Honderden nemen op 'Viering van de Liefde' afstand van Nashville-verklaring
In Amsterdam waren vanavond enkele honderden mensen bijeen voor de Viering van de Liefde. Met dat samenzijn wilden de deelnemers bij het Homomonument een signaal afgeven tegen de "afwijzing en uitsluiting" van de Nashville-verklaring. Na toespraken van onder anderen burgemeester Halsema en de initiatiefnemers van de bijeenkomst zijn kaarsen gebrand bij het monument.
"Het is vooral de bedoeling dat we laten zien dat we het niet eens zijn met de Nashville-verklaring. Dit is niet wat Nederland is", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Mensen hebben in groten getale laten merken dat ze het niet eens zijn met deze manier van met elkaar omgaan. En we zijn hier ook om de liefde te vieren", zei ze, omringd door regenboogvlaggen.
De Viering van de Liefde werd geopend door initiatiefnemer Hans Verhoeven, die door de christelijke verklaring voor het traditionele gezin vooral inziet "dat er nog een wereld te winnen is" voor de acceptatie van de lhbt-gemeenschap. "Juist nu is het zaak om als atheïsten en niet-gelovigen solidair te zijn met de mensen die wel geloven en verscheurd zijn door de Nashville-verklaring."
Burgemeester Halsema legde uit waarom ze de verklaring van Nashville niet wil negeren:
De homoseksuele predikant Wielie Elhorst uit Bussum begon zijn toespraak met een voordracht uit de Bijbel. "Al sprak ik de talen van alle mensen, en die van engelen - had ik de liefde niet, ik zou niets meer zijn dan een dreunende gong of schelle cimbaal", citeerde hij 1 Korinthiërs 13.
Elhorst noemt de taal van de Nashville-verklaring nietsontziend en gevoelloos. "Het getuigt van zo weinig respect voor de integriteit en eigenheid van ieder afzonderlijk mens. Als één ding de laatste dagen duidelijk is geworden, is het dat we dat niet meer willen." Hij roemde onder meer minister Van Engelshoven voor haar afwijzing van het pamflet, en vertegenwoordigers van de kerk voor hun steun.
Dagblad Trouw meldt dat een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, predikant Sonnevelt van de Gereformeerde Gemeenten, zich heeft teruggetrokken. Ook stoppen de opstellers met het verzamelen van handtekeningen onder het manifest.
'Om de haverklap verliefd'
Burgemeester Halsema droeg een paar regels voor uit het gedicht De intiemste zichtlijn van dichter Willem-Jan Otten. "Ik wilde jou en dat ik missen zou, wist ik al voor het begonnen was. Jou willen is je missen. Het was missen op het eerste gezicht." Halsema noemde het gedicht haar mantra "toen ik heel lang geleden om de haverklap verliefd was".
"Er wordt gezegd dat mensen hun verliefdheid moeten verbergen", voegde ze daaraan toe. "En dat de keuze voor een geslachtsverandering een ideologie is. Natuurlijk kunnen we ervoor kiezen om de liefdeloze Nashville-verklaring te negeren. Maar we kiezen ervoor om te praten."
"We zijn hier samen om het vooroordeel te loochenen dat alle gelovigen homofoob of intolerant zijn", zei Halsema. Ze riep daarbij op om in gesprek te blijven met andersdenkenden. "Maar we zijn ook onvermurwbaar. De liefde heeft geen toetssteen of moreel oordeel nodig. De liefde kunnen we gewoon niet missen."