NOS Nieuws

Zij 'vieren de liefde' als protest tegen de Nashville-verklaring

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Elkaar niet aanpakken met haat, maar gesprekken voeren met liefde. Dat is de bedoeling vanavond tijdens het vreedzame protest 'de Viering van de Liefde' bij het Homomonument in Amsterdam. De demonstratie is een reactie op de "afwijzing en uitsluiting" van de Nashville-verklaring. De organisatie wil ermee laten zien "dat ieder mens het verdient om zich in de kerk en daarbuiten geliefd en welkom te voelen."

Volgens homobelangenorganisatie COC, een van de organisatoren van de viering, worden er honderden mensen verwacht. Meer dan 2500 mensen hebben op Facebook aangegeven geïnteresseerd te zijn. Wielie Elhorst, Jolanda Molenaar en Hans Verhoeven leggen uit waarom zij het zo belangrijk vinden om erbij te zijn.

Wielie Elhorst

"De Nashville-verklaring is een inhoudelijke stap terug in hoe we willen omgaan met homoseksualiteit en genderidentiteit in de kerken. We moeten verder gaan met het gesprek tussen kerk en lhbt."

De verklaring is een streep door wat we tot nu toe hebben bereikt, zegt Wielie Elhorst, homoseksueel en predikant in Bussum. "Ik maak me zorgen om dit soort verklaringen. Het draagt niet bij aan het gesprek dat we voeren binnen de kerk."

Elhorst maakt zich vooral druk om jongeren in de gemeenschappen van predikanten die de verklaring hebben ondertekend. "Er zullen vast wel 16-jarige jongens of meisjes zijn, die worstelen met vragen en vervolgens door deze confrontatie weer terug de kast in worden gejaagd. Juist onder christelijk-orthodoxe jongeren wordt vaker aan zelfmoord gedacht en zo isoleer je ze", zegt Elhorst. "Het voelt als een zwaard van Damocles."

Wat zou de liefde moeten zijn?

Elhorst spreekt vanavond tijdens de bijeenkomst. Hij gaat voorlezen uit de Bijbel. "Het is een passage over wat de liefde zou moeten zijn. Geloof, hoop en liefde is het belangrijkst, maar het meest belangrijke van deze drie is liefde. De passage werd vroeger geschreven aan een gemeenschap die nogal overhoop lag."

Ook burgemeester Femke Halsema spreekt bij de bijeenkomst die om 19.00 uur begint. Na de toespraken mogen de aanwezigen een licht voor liefde aansteken. Daarna wordt de Westerkerk geopend voor geïnteresseerden die na willen praten.

Jolanda Molenaar

"Ik heb ontdekt in mijn worsteling dat God mij accepteert zoals ik ben. Deze verklaring zorgt weer voor een stap terug. Ik wil mensen bemoedigen weer verder te praten."

De verklaring heeft Jolanda Molenaar, een gelovige transgender, in het hart geraakt, vertelt ze. "De ondertekenaars kiezen radicaal voor de letterlijke lezing van de bijbel en geven je geen millimeter ruimte om jezelf te zijn."

Ook zij spreekt vanavond tijdens de viering. "Ik wil mensen bemoedigen en de fundamentalistische mannen achter deze verklaring vragen om niet óver ons maar mét ons te praten om meer ruimte te creëren voor lhbt'ers die banger dan ooit zijn om uit te kast te komen."

Molenaar leest ook voor uit de bijbel. Het vers gaat over de heilige Stefanus, die werd gestenigd vanwege zijn geloof in Jezus. Daardoor wordt hij beschouwd als eerste martelaar van het christendom. "Eigenlijk worden wij nu ook gestenigd door fundamentalistische mannen die denken Gods bedoelingen te kennen." De oplossing ligt volgens haar in een dialoog. "Ik wil mensen oproepen om de mannen die ons stenigen de hand te reiken."

Hans Verhoeven

"In de lhbt-community is een hele sterke negatieve reactie richting religie te zien. Vanavond wil ik laten zien dat ook religieuze lhbt'ers zich niet meer verscheurd hoeven te voelen."

Hans Verhoeven, initiatiefnemer van Viering van de Liefde, wil vanavond laten zien dat religie niet gestraft moet worden vanwege de verklaring. "Er zijn heel veel diep religieuze mensen die ook homoseksueel zijn en die voelen zich de laatste dagen verscheurd. Ik wil duidelijk maken dat je mag houden van wie je wil, dat je mag zijn wie je wil en dat je mag geloven wat je wil."

Verhoeven vindt het vooral belangrijk dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan. "We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar we willen er ook zijn voor mensen die ons buitensluiten."

Hij zou het geweldig vinden als er een duidelijke reactie vanuit de politiek komt, gaat Verhoeven verder. "Dat de regering zegt: 'de Nashville-verklaring is net een stap te ver'. Dat Rutte zich een staatsman toont en SGP-leider Van der Staaij een draai om de oren geeft."

Respect?

Want dat vindt Verhoeven het ergst, dat Van der Staaij de verklaring heeft ondertekend. "Dit is een politieke partij, niet zomaar een predikant in Appelscha. De consequenties kunnen veel verder reiken. Dit kan het regeringsbeleid raken en dan raakt het mij ook."

De verklaring past in een trend waarin minderheden steeds vaker gemarginaliseerd worden, zegt Verhoeven. "Het lijkt erop dat dit steeds vanzelfsprekender wordt. We raken het respect kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl