NOS Nieuws

Wekdienst 8/1: onstuimig weer en ov-chipkaart nu in heel Nederland

Goedemorgen! Na 14 jaar kan overal in Nederland met de ov-chipkaart worden gereisd en in Japan verschijnt de voormalige topman van Nissan en Renault voor de rechter. Hij wordt verdacht van financiële malversaties.

Het wordt een onstuimige dag. Een diepe depressie bij Denemarken zorgt voor een krachtige noordwestelijke stroming over ons land. In het Waddengebied staat een harde wind met pittige buien die zich mogelijk even tot een noordwesterstorm ontwikkelt. In het binnenland waait het ook stevig. De wind neemt pas in de avond langzaam af. Het wordt in de middag een graad of 7 à 8.

weer0801

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de Britse radio en tv start een campagne om de bevolking voor te bereiden op de brexit en een mogelijke no-deal. De Britse regering komt vandaag bijeen, voorafgaand aan het brexit-debat dat morgen begint.
  • 14 jaar na de invoering van de ov-chipkaart kan je er vanaf vandaag ook mee betalen in de bussen op Schiermonnikoog.
  • En Carlos Ghosn, de voormalige topman van Nissan en Renault die vastzit op verdenking van financiële malversaties, verschijnt vandaag in Japan voor het eerst voor de rechter tijdens een hoorzitting.

Wat heb je gemist?

Groningen en Friesland hebben aangekondigd dijkbewaking in te stellen vanwege het stormachtige weer en de verwachte hoge waterstanden. Rijkswaterstaat heeft code geel afgegeven voor de kustgebieden. Daarnaast hebben Groningen en Friesland nog te maken met de rommel uit de containers die vorige week overboord sloegen van de MSC Zoe.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Het ongeluk met de gezonken zeecontainers kan nog een positief randje krijgen: oceanografen willen achterhalen waar het plastic uit de containers, zoals My Little Pony-speelgoed, uiteindelijk terecht komt. Momenteel is nog veel onduidelijk over hoe stromingen stukken plastic transporteren en hoe snel plastic voorwerpen naar de bodem zinken.

Wetenschapper Erik van Sebille wil daarom de komende tijd zoveel mogelijk gegevens verzamelen over de spullen uit de containers. Hij wil weten of die zijn aangespoeld of op de zeebodem zijn beland. "Dan kunnen we achterhalen hoe lang het duurt voordat een My Little Pony water maakt en zinkt."

De speelgoedpony's zouden een lange reis kunnen afleggen. In 1992 ging op de Stille Oceaan een container met 29.000 badeendjes overboord. Twintig jaar later zwierven sommige daarvan nog steeds over de oceanen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl