EPA

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is aan een vierdaags bezoek aan China begonnen. Het belangrijkste doel, zo wordt aangenomen, is het maken van afspraken met de Chinese president Xi over de Noord-Koreaanse inzet bij een top later dit jaar tussen Kim en de Amerikaanse president Trump.

Kim en Trump ontmoetten elkaar in juni vorig jaar voor het eerst, in Singapore. De sfeer was goed en er werden afspraken gemaakt over vrede, samenwerking en het weghalen van atoomwapens. Maar de afspraken waren niet-bindend en daarna werd er nauwelijks voortgang geboekt.

Sancties

Kim legt de schuld daarvoor bij de VS, zo bleek vorige week uit zijn nieuwjaarstoespraak. De VS zou allerlei eisen aan Noord-Korea stellen, zonder daar zelf iets tegenover te zetten. Korea wil onder meer af van de internationale sancties die het kreeg opgelegd omdat het kernwapens ontwikkelde.

China steunt die sancties. Mogelijk hoopt Kim dat de Chinezen zich in de VN-Veiligheidsraad zullen inzetten voor het opheffen of verzachten daarvan. "Dat is ongetwijfeld een onderwerp van gesprek tussen Xi en Kim", zei correspondent Eefje Rammeloo in het Radio 1 Journaal.

De trein waarmee Kim vermoedelijk naar Peking is gekomen Reuters

Kim kwam in zijn gepantserde trein aan op een station in Peking. Vandaar vertrokken hij en zijn vrouw in een lange stoet met geblindeerde auto's naar een speciaal gastenverblijf van de Chinese staat.

Kim Jong-un volgde in 2012 zijn overleden vader op als leider van het communistische Noord-Korea. Lange tijd waren de betrekkingen met de belangrijkste bondgenoot en handelspartner China kil. Vorig jaar kwam daar verandering in. Kim reisde drie keer naar China. President Xi is nog niet in Noord-Korea op bezoek geweest.

STER reclame