Het Turkse consulaat aan de Schiedamse Vest in Rotterdam
NOS Nieuws

Turkije trekt beveiliger consulaat Rotterdam die pepperspray gebruikte terug

Een beveiliger van het Turkse consulaat in Rotterdam, die in mei pepperspray gebruikte tegen een lastige bezoeker, wordt niet vervolgd. Turkije heeft de man, die een diplomatieke status heeft, teruggetrokken.

In mei werkten beveiligers met pepperspray een Koerdische man het consulaat uit. Daar werd de bezoeker overgedragen aan de politie. Door de pepperspray werden enkele andere bezoekers onwel. Zij zijn ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.

Burgemeester Aboutaleb zei na het incident in de gemeenteraad dat de Turkse beveiligers geen vergunning hadden voor het bezit van pepperspray. Daardoor zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan illegaal wapenbezit.

Spanningen

Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek, maar kwam tot de conclusie dat de beveiliger die pepperspray zou hebben gebruikt niet strafrechtelijk vervolgd kan worden omdat hij een diplomatieke status heeft.

De zaak werd overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de kwestie in overleg met Turkije opgelost, doordat Ankara zelf heeft besloten de beveiliger terug te trekken.

In september heeft Turkije de consul-generaal in Rotterdam al vervangen. Tussen hem en Aboutaleb waren spanningen ontstaan door onder meer het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken aan Rotterdam in 2017. Volgens Aboutaleb was de consul ook verantwoordelijk voor het gebruik van pepperspray door zijn personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl