Burgemeester Aboutaleb
NOS Nieuws

Omstreden Turkse consul-generaal in Rotterdam vervangen

De Turkse consul-generaal die vorig jaar betrokken was bij het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken aan Rotterdam is vervangen. Sinds vorige week is er een nieuwe consul-generaal. Tussen de vorige consul en burgemeester Aboutaleb bestonden flinke spanningen.

Minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya probeerde vorig jaar maart vanuit Duitsland naar het Turkse consulaat in Rotterdam te komen om daar een toespraak te houden. Vlak bij het consulaat werd ze tegengehouden door de politie en teruggestuurd na ingrijpen van de antiterreureenheid DSI. Daarna braken er rond het consulaat rellen uit.

Misleiding

Burgemeester Aboutaleb uitte direct na het incident forse kritiek op consul-generaal Sadin Ayyildiz. Volgens Aboutaleb had de consul hem voorgelogen en misleid. De consul-generaal had Aboutaleb verzekerd dat er niemand naar Rotterdam zou komen, terwijl hij volgens de burgemeester wel degelijk wist van de komst van de minister.

Bovendien riep de consul Turkse Nederlanders op om naar het consulaat in het centrum van Rotterdam te komen. Ook misleidden de Turken de lokale autoriteiten door verschillende konvooien in de richting van Rotterdam te sturen, aldus Aboutaleb.

Het was niet de enige aanvaring tussen Aboutaleb en de consul. Zo riep de burgemeester de consul ook op het matje vanwege een brief die hij na de mislukte coup in Turkije in 2016 stuurde naar burgemeesters in de regio Rotterdam.

Vrijheid van meningsuiting

In de brief stond hoe de burgemeesters zouden moeten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering. Volgens Aboutaleb ging de consul zijn boekje te buiten door zich te mengen in de vrijheid van meningsuiting in Nederland. In de gemeenteraad zei Aboutaleb dat hij deze vorm van inmenging niet accepteert.

Aboutaleb was ook ontstemd dat de consul-generaal niet inging op zijn uitnodiging om met verschillende Turkse vertegenwoordigers om de tafel te gaan zitten over de spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam na de mislukte coup.

In mei van dit jaar was er weer een incident in het consulaat in Rotterdam. Beveiligers zouden pepperspray hebben gebruikt tegen een bezoeker. Volgens Aboutaleb hadden ze geen toestemming voor het bezit daarvan. Aboutaleb zei in de raad dat de consul verantwoordelijk is voor het handelen van zijn personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl