Ahmed Aboutaleb
NOS Nieuws

Aboutaleb: Turkse consul gaat te ver

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft morgen een gesprek met de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyildiz, over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Volgens Aboutaleb is de consul zijn boekje te buiten gegaan door zich te mengen in de vrijheid van meningsuiting in Nederland.

De consul heeft een brief gestuurd aan verschillende burgemeesters in de regio Rotterdam. "Daarin staat het standpunt van de Turkse regering over een aantal zaken - en dat is normaal voor een diplomaat- maar er staan ook dingen in die mij de wenkbrauwen hebben doen fronsen", zegt Aboutaleb.

Dan gaat het over hoe de burgemeesters volgens de consul moeten omgaan met uitingen tijdens demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering. In de gemeenteraad zei Aboutaleb dat hij deze vorm van inmenging niet accepteert. "We gaan liever zelf over hoe we met de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting omgaan."

Weggebleven

Aboutaleb zei tijdens een debat in de Rotterdamse raad dat hij teleurgesteld is in het leiderschap van verschillende Turkse groeperingen in Rotterdam. Hij doelt daarbij op het wegblijven van de moskeekoepel Diyanet en de religieuze organisatie Milli Görüs bij een door hem georganiseerd gesprek met diverse Turkse groeperingen over de spanningen in de gemeenschap.

Volgens Aboutaleb werd als reden opgegeven dat een foto van een dergelijke bijeenkomst ook naar Turkije zou gaan. Ondanks de weigering om met andere Turkse organisaties om de tafel te gaan zitten, gaat hij geen maatregelen nemen tegen de wegblijvers. "Het is geen strafexpeditie."

Strontgooien

Tijdens het debat in de Rotterdamse raad kwamen verschillende raadsleden hard met elkaar in botsing toen CDA-fractievoorzitter Sven de Lange raadslid Aydin Peksert van de islamitische partij NIDA ter verantwoording riep.

Peksert sprak Turkse demonstranten toe die zich in de nacht van de coup in Turkije voor het consulaat in Rotterdam hadden verzameld. Het NIDA-raadslid riep de demonstranten op zich achter "onze leider Erdogan" te scharen. Beelden van deze toespraak werden via sociale media verspreid.

De Lange wilde van Peksert weten of hij nog steeds achter zijn bewoordingen staat, maar ook of hij afstand neemt van de uitlatingen van de Turkse consul-generaal. Bij NIDA-fractievoorzitter Nourdin El Ouali schoot dit in het verkeerde keelgat. "Er wordt met stront gegooid", aldus een woedende El Ouali.

Coalitiepartij Leefbaar Rotterdam riep het eigen college op "de lange arm van Ankara" af te hakken door direct alle subsidies te stoppen aan organisaties die sympathiseren met de AK-partij van Erdogan en religieuze organisaties als de moskeekoepel Diyanet en Milli Görüs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl