Het Turkse consulaat in Rotterdam
NOS Nieuws

'Beveiligers Turkse consulaat in de fout met pepperspray'

De beveiligers van het Turkse consulaat in Rotterdam hebben zich schuldig gemaakt aan illegaal wapenbezit. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben ze geen vergunning voor het bezit van pepperspray. De Turkse beveiligers gebruikten dit wapen dinsdag tegen een lastige bezoeker van het consulaat.

De beveiligers werkten met pepperspray de bezoeker van het consulaat naar buiten, meldde de politie toen al. Daar werd de man overgedragen aan agenten. Door de pepperspray werden twee andere bezoekers onwel. Zij werden ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.

Volgens Aboutaleb wordt nog onderzocht wat zich precies heeft afgespeeld in het consulaat. Dat onderzoek is volgens hem gecompliceerd omdat het incident zich in een diplomatieke omgeving heeft afgespeeld.

Strafbaar

Als vastgesteld wordt dat zij inderdaad pepperspray hebben gebruikt zijn de beveiligers strafbaar, zegt Aboutaleb. "Ze moeten zich houden aan de Nederlandse wet. Dat betekent dat ze geen wapens zoals pepperspray mogen gebruiken, tenzij ze daarvoor verlof hebben. En dat is niet het geval", zegt Aboutaleb.

Uiteindelijk is volgens de burgemeester de consul verantwoordelijk voor het handelen van zijn personeel. De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken het incident en zullen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl