NOS Nieuws

Bowi van #SorryJohan doet stap terug: 'Je krijgt veel stront over je heen'

Hij begon vol goede moed en enthousiasme aan een initiatief om discriminatie van homo's in de voetbalwereld aan te kaarten, maar hij doet nu een stapje terug. De verwensingen en bedreigingen op sociale media zijn Bowi Jong te veel geworden.

"Vooral voor mijn ouders is het lezen van zulke berichten zwaar", zegt hij tegen de NOS. Zijn plan is nu: nog wel praten met organisaties en instanties, maar minder media-optredens en discussies op sociale media.

Brandbrief

AZ-supporter Jong (20) schreef samen met PSV-fan Daan Verhoeven (25) een brandbrief aan voetbalbond KNVB, waarin zij namens een groep lhbt+-voetbalfans homofobie in de voetbalwereld aan de kaak stelden. Ze wezen erop dat kwetsend taalgebruik het uit de kast komen van jonge voetballers bemoeilijkt.

De brandbrief werd besproken in tv-programma Veronica Inside. Vaste analyticus en oud-voetballer Johan Derksen sprak van "twee hysterische jonge homootjes" die "eens een flinke jongen" moesten worden.

"We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen", zei Derksen. "Als je een beetje karakter hebt, kom je er gewoon voor uit." Wel noemde Derksen de ergernis over homofobe uitlatingen op voetbaltribunes "volkomen terecht".

Na de uitspraken van Derksen ontstond op sociale media de hashtag SorryJohan, waarmee homo's persoonlijke verhalen deelden over hun coming-out en over de discriminatie waarmee ze te maken krijgen.

"Sorry Johan, dat ik zeven jaar met een geheim heb rondgelopen omdat ik bang was iedereen kwijt te raken", "Sorry Johan, dat ik bang was in elkaar geslagen te worden mocht 'het geheim' uitlekken", "Sorry Johan, dat ik spreek over mijn partner en niet mijn man", waren enkele ervaringen die werden getwitterd. Jong zelf kreeg op sociale media behalve bijval ook veel kritiek: zijn initiatief zou niet oprecht zijn, hij moest niet zo moeilijk doen en hij werd onder meer een aandachtszoeker genoemd.

'Het is tegenstrijdig'

"De eerste week na de ophef, durfde ik niet meer alleen over straat. Dat is gelukkig wel verbeterd", zegt hij nu. Hij heeft goed nagedacht over de vraag of hij opnieuw in de publiciteit wil komen. "Het is tegenstrijdig. Aan de ene kant krijg ik nu waarschijnlijk weer alles over me heen, aan de andere kant wil ik heel graag laten horen wat de reden is dat ik een stap terug doe."

Ik wil dat ieder kind zichzelf kan zijn. Op school, thuis en op de sportclub.

Bowi Jong

Hij maakte aanvankelijk de afweging om helemaal met de actie te stoppen. "Maar ik dacht: nee, want ik sta hiervoor. Ik wil dat ieder kind zichzelf kan zijn. Op school, thuis en op de sportclub. Daar doe ik het voor."

Jong blijft zich dus voor de zaak inzetten. "Zoals het verhaal van Robbe (van Hulst, red.) laatst, dat steun ik natuurlijk." De 12-jarige Robbe van Hulst vertelde vorige week in het kader van Paarse Vrijdag dat hij zijn ouders had gezegd dat hij homo is. Hij kreeg daarop veel positieve reacties.

Bij Jongs petitie verliep dat anders. Hij werd op sociale media onder meer uitgemaakt voor "pisnicht" en "aandachtzoekende kankerhomo". Jong kreeg het verwijt dat het hem te doen was om de roem. "Als dat zo zou zijn, had ik wel een ander carrièrepad gekozen", grapt hij.

Als er één land is waar ik homo zou willen zijn, is het Nederland. Maar er is hier nog zoveel te winnen.

Bowi Jong

Hem werd ook verweten dat hij niet 'het echte probleem' aan de kaak durfde te stellen. "Het werd een hele andere discussie. De homofobie in de moslimwereld werd erbij gehaald. Daar wilde ik me helemaal niet in mengen."

Wat hem tegenviel, was het gebrek aan steun uit de homogemeenschap. "Als zelfs zij mij niet begrijpen, dan ga je wel twijfelen. Dan voel je je wel een beetje alleen. De kritiek kwam vooral van mensen die nooit problemen hebben gehad met hun coming-out. Zij kunnen zich niet voorstellen hoe moeilijk dat kan zijn."

Jong kreeg ook veel positieve reacties, zo vertelt hij. "Van jongeren die zelf worstelen met hun coming-out. Mooi dat ze mij in vertrouwen durfden te nemen." Zo heeft hij de hoop niet helemaal verloren. "Als er één land is waar ik homo zou willen zijn, is het Nederland. Maar er is hier nog zoveel te winnen."

Geen online-discussie meer

Jong zet zijn strijd nu op een lager pitje voort. "Ik zal minder vaak mijn zegje doen in de media en ga geen discussies meer aan op sociale media. Dat heeft geen zin. Het wordt te snel persoonlijk."

In plaats daarvan gaat hij liever in gesprek met instanties die het verschil kunnen maken. "De KNVB heeft me uitgenodigd voor een gesprek, dat gaat er zeker komen. Ook heb ik contact met de John Blankenstein Foundation." Die stichting, vernoemd naar de overleden oud-scheidsrechter en openlijk homoseksueel John Blankenstein, zet zich in voor acceptatie van homo's in de sport.

Met de kennis van nu weet hij niet of hij opnieuw zijn nek zou uitsteken. "Aan de ene kant heeft het veel moois opgeleverd, maar aan de andere kant krijg je veel stront over je heen. Als ik dat vooraf had geweten, weet ik niet of ik het had gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl