Johan Derksen ANP

Johan Derksen heeft geen spijt van zijn omstreden uitspraken over homo's en benadrukt dat hij niets tegen homo's heeft. "Ik begrijp werkelijk niet waar de goegemeente zich druk om maakt", zei de voetbalanalist in het tv-programma Veronica Inside in een reactie op alle ophef.

"We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je er gewoon voor uit", zei hij eerder. Homo's moeten er volgens hem tegen kunnen dat er grappen over ze worden gemaakt.

Onder de hashtag #SorryJohan werd Derksen de afgelopen dagen op sociale media van alle kanten onder vuur genomen.

'Geen excuses verwacht'

"Ik had niet verwacht dat Johan zijn excuses zou aanbieden", reageert Bowi Jong in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is een van de initiatiefnemers van een petitie om de voetbalwereld homovriendelijker te maken. "Johan is het met onze hoofdboodschap eens", zegt Jong. Maar volgens hem beseft de voetbalanalist niet dat hij met zijn uitspraken homofobie aanwakkert op sociale media. Jong heeft naar eigen zeggen online dreigementen ontvangen.

Derksen veroordeelt wat er in de stadions gebeurt, waar vanaf de tribunes allerlei kwetsende teksten over homo's worden geroepen. Hij wilde zijn omstreden woorden gisteren bij Veronica Inside toelichten: "Ik heb makkelijk praten als hetero. Het zal best een worsteling zijn voor homojongens om uit de kast te komen. Maar iedere dag dat je jezelf verloochent, is een dag te lang."

'Huilverhalen'

"Ik heb ook nooit een probleem met homo's gehad", ging Derksen verder. "Maar wat ik bedoelde is precies gebeurd. We hebben hier wat gezegd en een paar bijdehandjes zetten zo'n site op (hij bedoelt een hashtag - red.) En wat doen ze allemaal? In de slachtofferrol, en huilverhalen."

Vanaf 41 seconden reageert Derksen op alle kritiek:

Volgens Jong begon Derksen sterk aan zijn reactie op tv. Maar uiteindelijk sloeg hij de plank toch weer mis, vindt hij. "Hij zet ons opnieuw weg als huilverhaaltjes en neemt het probleem dus niet serieus. Ik denk: als je een beetje karakter hebt, dat je dan ook je excuses aanbiedt."

In debat met minister

Minister Van Engelshoven van Emancipatie heeft Derksen opgeroepen om met haar in debat te gaan. Ze zag het niet zitten om aan te schuiven bij Veronica Inside. "Als ze met me wil praten, kan ze me gewoon bellen, u bent van harte welkom", zei Derksen. "Maar dit vond ze niet de juiste setting. Moet ik dan in een setting gaan zitten die zij wil?"

De woordvoerder van Van Engelshoven zegt dat de minister het fijn vindt dat Derksen in gesprek wil. "We gaan nog bepalen waar en wanneer dat gaat plaatsvinden."

Derksen besloot zijn betoog met de constatering dat er van de vrijheden van de jaren 60 en 70 niet veel meer over is in Nederland. "Nu mogen we geen grappen over homo's meer maken. Ik vind het verderfelijk als iemand uit de anonimiteit van de tribune iemand heel erg kwetst, maar doorspekt met humor en niet kwaadaardig, daar moeten homo's maar tegen kunnen hoor."

STER reclame