Inwoners grensstad Mexico protesteren tegen migrantenkarvaan: 'Weg! Weg!'
"Weg! Weg!" roepen honderden inwoners van de Mexicaanse stad Tijuana. Ze protesteren tegen de 3000 migranten uit Honduras, El Salvador en Nicaragua die zijn aangekomen in hun stad. De migranten hopen op een beter leven in de VS, maar de grens met de VS zit dicht.
De karavaan is in Tijuana tot stilstand gekomen, waar de spanningen nu oplopen. Het aantal vluchtelingen bij de grens zou nog steeds groeien: volgens de Mexicaanse overheid tot 10.000 migranten.
Gisteren trokken woedende inwoners van Tijuana met Mexicaanse vlaggen de stad in. Ze scandeerden het Mexicaanse volkslied en riepen de migranten op om zo snel mogelijk weg te gaan uit hun stad. Volgens de demonstranten zijn de migranten gevaarlijk en ondankbaar. Enkelen gooiden tijdens de protesten met stenen naar de vluchtelingen.
De groep demonstranten draagt Mexicaanse vlaggen en spandoeken met 'ons volk eerst' en 'een puur Tijuana':
De 24-jarige Josue Caseres uit Honduras, die recent aangekomen is in de grensstad, verzucht tegen persbureau AP dat hij juist vanwege het geweld in zijn eigen land is gevlucht. "Hoe kunnen ze dan denken dat we hier komen om gewelddadig te zijn?"
Sommige inwoners van Tijuana zijn niet blij met de komst van de karavaan, die voor een groot deel uit families bestaat. Burgemeester Juan Manuel Gastelum spreekt van een "lawine" waarop de stad niet voorbereid is. Omdat de VS maar honderd asielaanvragen per dag in behandeling neemt, rekende hij uit dat de migranten minstens een half jaar in zijn stad zullen verblijven.
Grensstad als eindstation
"Tijuana is een eindstation voor veel migranten", vertelt correspondent Marc Bessems. "Al langer vertrekken er iedere dag mensen uit Midden-Amerika naar de VS, hopend op een beter leven. Sommigen zitten er al heel lang." Veel migranten komen terecht in krottenwijken aan de rand van de stad, die bij elkaar 1,3 miljoen inwoners tellen.
Bessems begrijpt dat er daarom protest begint te komen. "De stad kan het aantal vluchtelingen niet aan: er slapen nu al veel mensen op straat. Het wordt een humanitaire crisis. Ook een groot deel van deze karavaan zal blijven hangen in Tijuana, om een visumprocedure te beginnen of om te sparen voor een mensensmokkelaar."
De Amerikaanse autoriteiten zijn niet van plan om de migranten toe te laten in de VS. De Amerikaanse president Trump heeft onlangs meer dan 5000 militairen naar de grens gestuurd. De Mexicaanse overheid is juist wettelijk verplicht om migranten te helpen, vertelt Bessems. De gemeente Tijuana heeft twee gymzalen opengesteld als onderdak voor de migranten.
Maar in de praktijk is de hulp onvoldoende. "De overheid heeft niet de capaciteit om iedereen op te vangen", zegt Bessems. "De meeste hulp komt van kerken en liefdadigheidsorganisaties."
Dat de migranten gewelddadig zouden zijn, zoals de betogers aangeven, betwijfelt Bessems. "Ik was in een opvangcentrum in Mexico-Stad. Daar voelde ik weinig dreiging. Maar één of twee incidenten zijn natuurlijk al heel slechte reclame. En als de migranten in Tijuana geen werk vinden, kan je niet uitsluiten dat sommigen van hen in de criminaliteit belanden."
Ondanks de protesten is er ook veel solidariteit
Toch steunt ook een groot deel van de Mexicanen de karavaan wel, benadrukt Bessems. "Ik was in Mexico-Stad en daar heeft de lokale overheid de migranten veel hulp geboden", vertelt hij. "Iedereen kreeg drie maaltijden per dag, er waren dokters en tandartsen."
Veel Mexicanen zijn vroeger ook gevlucht voor geweld of armoede. "Daarom is er, ondanks de protesten, ook veel solidariteit voor de migranten. Als vluchtelingen niet terecht kunnen in de VS, Canada of een ander westers land, zijn velen van hen van plan asiel aan te vragen in Mexico."