Migranten op weg naar de VS
NOS Nieuws

WhatsApp als reisgids in de karavaan die op weg is naar VS

  • Oumaima Abalhaj

    redacteur Buitenland

  • Oumaima Abalhaj

    redacteur Buitenland

"Mijn zussen en ik willen ook mee met de volgende karavaan. Waar kunnen wij ons aanmelden?", appt Katie Angel in een WhatsApp-groep voor migranten uit Midden-Amerika die naar de Verenigde Staten willen.

Al weken zijn duizenden migranten uit deze regio in een karavaan onderweg naar de Amerikaanse grens. Ze hebben naar eigen zeggen geen toekomst meer in eigen land en zijn daarom bereid om duizenden kilometers te lopen naar de VS om de Amerikaanse droom uit te laten komen.

Vorige maand vertrok de eerste karavaan uit Honduras. Inmiddels zijn er meerdere groepen vertrokken, ook uit andere landen zoals El Salvador en Guatemala. Allemaal hebben ze één doel: een nieuw leven beginnen in de Verenigde Staten.

De verschillende groepen staan in contact met elkaar via WhatsApp. Daar delen ze tips met elkaar om zo de reis door te komen.

En dat ziet er zo uit:

WhatsApp als reisgids voor vlucht naar VS

De migranten ontvluchten in veel gevallen de armoede en geweld in hun eigen land. Een van hen is de 20-jarige Antonio. Via WhatsApp vertelt hij ons zijn verhaal: "Hier in El Salvador zijn bendes de baas op straat. Ze gaan over lijken. Zelfs de politie is bang voor ze. De politie kan niemand beschermen. Het is hier gewoon niet veilig."

Antonio studeerde aan de universiteit en woonde bij zijn ooms. Zijn ouders wonen al in de Verenigde Staten in Los Angeles. Daar wil Antonio nu ook naar toe. "Ik heb mijn ouders zo'n 4 jaar niet gezien. Ik hoop dat ik ze snel weer zie als ik in Los Angeles ben." Op dit moment is Antonio net voorbij de Mexicaanse grens met Guatemala.

'Latino-broeders'

Ook de Mexicaanse Armando is actief in de WhatsApp-groepen. Zelf vlucht hij niet, maar hij wil de migranten helpen. Via de groepen kan hij makkelijk bijhouden hoe ver welke karavaan is en wanneer ze de grens naderen. "De eerste groep is er al bijna, dus we zijn druk bezig met het voorbereiden. Mensen zamelen spullen in die we dan kunnen uitdelen. Alles om onze latino-broeders te helpen."

Armando Gonzalez

Maar niet iedereen in Mexico is blij met de komst van de duizenden migranten. Sommige van hen mengen zich in de WhatsApp-groepen om er zo achter te komen waar de verschillende groepen migranten zich bevinden. Ze dreigen vaak om hen aan te vallen of duiken op in de gesprekken, laten zich racistisch uit en delen pornografische afbeeldingen. Ze hopen zo de migranten af te schrikken.

Achterblijvers

Het zijn veel jonge mensen die op weg zijn naar de Verenigde Staten, maar er zijn ook jongeren die ervoor kiezen om te blijven. Raquel uit El Salvador is één van hen. "Ik heb besloten om niet mee te gaan met de karavaan, omdat het te zwaar en vermoeiend is." Uit haar directe omgeving is niemand naar de VS vertrokken, maar toch krijgt ze elke dag wel uitnodigingen van onbekenden om zich aan te sluiten bij een karavaan. "Ze proberen me over te halen. Ik krijg dagelijks appjes van mensen. Ik ken ze niet persoonlijk. Er wordt veel geronseld, zodat de groep steeds groter wordt."

Raquel

De 28-jarige Raquel werkt in een schoenenwinkel. "Het verdient niet veel, maar het is genoeg om hier te blijven." Als ze haar baan zou verliezen, zou dat mogelijk anders worden. "Dan zou ik ook willen emigreren, maar niet naar de Verenigde Staten. Ik zou dan veel liever naar Spanje willen, want dat is voor mij het beloofde land."

De Verenigde Staten binnenkomen, is vrijwel onmogelijk. President Trump heeft zo'n 5000 extra militairen naar de grens gestuurd om te voorkomen dat de migranten het land in kunnen. Toch houden ze hoop. "Ik wil een betere toekomst voor mijn kinderen", zegt Alberto Villanueva. De Hondurees is nu in Guatemala, op weg naar de Amerikaanse grens. "De situatie in onze landen is heel slecht, daarom zijn wij bereid deze zware tocht vol onzekerheid te maken. Voor een betere toekomst voor de volgende generatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl