"Dit is rampzalig en zou Theresa May heel goed fataal kunnen worden." Het was een cruciale en zeer lastige dag voor de Britse premier. Volgens Asa Bennett, die schrijft over de brexit voor The Daily Telegraph - de huiskrant voor veel conservatieve stemmers - laaien de emoties in Groot-Brittannië steeds verder op.
Bennett weet zeker dat de uitkomsten en reacties na het sluiten van een voorlopig akkoord met de EU niet is wat May had gewild. "Ze had nu een triomf willen vieren. Ze had nu eindelijk willen klinken op het feit dat er een deal ligt", zegt hij. "Een historische deal waar ook de 27 lidstaten achter kunnen staan."
In plaats daarvan kreeg May twee ministers op rij die de deal door het parlement moesten loodsen, maar opstapten. "En zij noemen de deal ook nog slecht voor het land, een vorm van kiezersbedrog."
May ploetert voort als de Terminator. Waar ze ook mee bestookt wordt, vuur en woede, verbaal vuurwerk, May strijdt dapper verder.
Dat May, die de deal voor elkaar kreeg, toch zo bar weinig steun krijgt, komt volgens Bennett omdat de voorstanders van een brexit nu ten volle zien wat er wordt weggegeven. "Nu beseffen ze wat de gevolgen zijn: twee jaar lang in feite onderworpen zijn - een vazalstaat zoals zij het noemen."
Tegenstanders van de deal vinden dat May een veel drastischer, radicalere breuk had beloofd. "Nu wordt het weer zo'n wollige, wazige afspraak", zegt Bennett. "En krijg je het rare tafereel dat May in het Lagerhuis staat en geen enkele brexit-aanhanger binnen haar eigen partij de deal lijkt te steunen."
Of er voldoende steun komt voor een motie van wantrouwen tegen May, weet Bennett niet. "Ze weten dat ze genoeg medestanders hebben om zo'n motie in te dienen. Maar niet per se genoeg om te zorgen dat die motie ook wordt aangenomen."
Onheil
Ook ontbreekt er volgens Bennett een alternatief voor May. "Het feit dat ze dat niet hebben is de reden dat May het nog zo lang uithoudt. Alsof er geen andere premier denkbaar is. Ze ploetert voort als de Terminator. Waar ze ook mee bestookt wordt, vuur en woede, verbaal vuurwerk, May strijdt dapper verder. Maar dit kan wel eens een keerpunt zijn."
De verwachting van Bennett is dat May zich nu zal wenden tot blufpoker. "Zij denkt dat haar tegenstanders zullen inbinden. Dat ze de deal niet durven wegstemmen, de consequenties niet aandurven. En de EU lijkt haar daarin te steunen."
Internationale instellingen voorspellen inmiddels groot onheil als er een brexit zonder deal komt. "Zij hoopt dat ze daardoor sterk staat. Dat ze tegen de critici kan zeggen: stop met jullie partijpolitiek gekissebis en haarkloverij. Denk aan het nationaal belang en zorg voor een deal."