NOS NieuwsAangepast

Over en uit voor MC Slotervaart, doorstart niet mogelijk

Een doorstart van MC Slotervaart is niet mogelijk. De curatoren hebben het mislukken van de onderhandelingen vanmiddag in Amsterdam bekendgemaakt op een personeelsbijeenkomst. Het betekent dat het ziekenhuis en alle poliklinieken gaan sluiten.

De curatoren waren de afgelopen dagen in gesprek met een consortium met daarin een aantal aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland. Die wilden gebouwen en een deel van de zorg overnemen. Het plan van CCN kon niet rekenen op de steun van alle betrokken partijen.

Minister Bruins heeft inmiddels ook de Tweede Kamer geïnformeerd dat een doorstart niet is gelukt. "Voor iedereen die hoopte op een doorstart is dit een teleurstellende uitkomst. Dat geldt al helemaal voor alle betrokkenen, zorgverleners, medewerkers en patiënten die graag hadden gezien dat het ziekenhuis zou blijven".

Bruins schrijft in een Kamerbrief dat de enige overgebleven bieder onvoldoende duidelijkheid kon verschaffen over belangrijke onderdelen van hun plannen. "Zo waren er te veel vraagtekens rond zorginhoudelijke aspecten en rond de vastgoedcomponent van het plan."

Overdragen patiënten

Terwijl de onderhandelingen over een gedeeltelijke doorstart van het ziekenhuis mislukten, was in het restaurant van het ziekenhuis een banenmarkt gaande voor de 1100 medewerkers die volgende week definitief hun baan kwijtraken.

Alle resterende poliklinische patiënten van het ziekenhuis moeten nu worden overgedragen aan andere ziekenhuizen en artsen. Gezien de personeelstekorten die nu al in de ziekenhuizen bestaan, is dat een zeer ingewikkelde operatie.

Vandaag hebben betrokken partijen rond het Slotervaart ziekenhuis overleg gevoerd op het ministerie van VWS. Daar zijn afspraken gemaakt over de overdracht van patiënten en medische dossiers. Volgens de curatoren wordt daar zo lang de tijd voor genomen als nodig is, in die periode worden de activiteiten van het Slotervaart voortgezet.

Zilveren Kruis

Vice-voorzitter Roos Blom van de ondernemingsraad van Slotervaart zegt dat zorgverzekeraar Zilveren Kruis in geen enkel plan iets zag. "En als Zilveren Kruis nee zegt, dan is het nee. Wij kunnen niet zonder een contract met de grootste zorgverzekeraar."

De ondernemingsraad is zwaar teleurgesteld. "We zijn verbijsterd dat het Slotervaartziekenhuis slachtoffer is geworden van misbruik door marktmacht door Zilveren Kruis en ontgoocheld dat er niet wordt ingegrepen door minister Bruins."

Een woordvoerder van Zilveren Kruis wijst erop dat meerdere partijen, zoals ook in de brief van minister Bruins staat, geen vertrouwen hadden in het plan. De zorgverzekeraar zegt dat er geld beschikbaar is om het ziekenhuis open te houden zolang de overdracht niet is afgerond. Gedurende die periode wordt de zorg gewoon vergoed.

De afgelopen dagen heeft Zilveren Kruis op verzoek van de curatoren in kaart gebracht welke ziekenhuizen patiënten over willen nemen. Daarbij gaat het soms ook om complete poli's, inclusief personeel, die andere ziekenhuizen willen overnemen. "Daarmee komt ook voor personeelsleden hopelijk een eind aan de onzekerheid", zegt de woordvoerder.

IJsselmeerziekenhuizen

Wat betreft het MC IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland is het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk nog de enige overnamekandidaat. Na het bestuderen van het aanbod van alle geïnteresseerde partijen hebben de curatoren van de failliete ziekenhuizen besloten om alleen met Harderwijk verder te onderhandelen.

Direct na het faillissement vorige maand melden zich diverse kandidaten om de IJsselmeerziekenhuizen of enkele poliklinieken over te nemen. "Gezien het belang van goede zorg in de regio gaat de voorkeur uit naar een potentiële kandidaat die een substantieel deel van de zorg wenst te continueren", schrijven de curatoren.

De verwachting is dat er deze week meer duidelijkheid komt over de toekomst van de ziekenhuizen. Minister Bruins voor Medische Zorg wil een vinger in de pap bij de overname. Hij wil het liefst dat de Spoedeisende Hulp en de acute verloskunde in Lelystad open blijven. Hij heeft vier miljoen euro beschikbaar voor een doorstart.

De afgelopen dagen werd de zorg in de IJsselmeerziekenhuizen afgebouwd. Morgen moeten de laatste patiënten weg zijn. Als er een akkoord is, wordt een plan gemaakt hoe de zorg weer wordt hervat, melden de curatoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl