MC Slotervaart
NOS NieuwsAangepast

MC Slotervaart wordt ontmanteld, ziekenhuis blijft hopen

Het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam wordt de komende tijd ontmanteld. Het lijkt erop dat het doek definitief is gevallen, maar een woordvoerder van het ziekenhuis zegt tegen de NOS dat MC Slotervaart of delen daarvan nog steeds kunnen worden overgenomen. "Partijen hebben daar tot begin volgende week de tijd voor", zegt hij.

Ondertussen worden de medici en andere zorgverleners van het ziekenhuis geholpen om de patiënten zo snel mogelijk veilig over te plaatsen.

Minister Bruins voor Medische Zorg maakte het nieuws bekend. Er worden "twee gezaghebbende en onafhankelijke artsen uit de beschouwende vakken en de snijdende disciplines" aangesteld om de medische staf op alle mogelijke manieren bij te staan en adviezen te geven.

Overleg

Het besluit is genomen in een gezamenlijk overleg tussen Bruins, de curator en de bestuurder van MC Slotervaart, verzekeraar Zilveren Kruis, de gemeente Amsterdam, de Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het bestuur van Slotervaart wordt door het ministerie van VWS bijgestaan, de Inspectie zal in het ziekenhuis aanwezig zijn. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis organiseert de overplaatsing van patiënten en hun dossiers. Ook zet de verzekeraar huisartsen stand-by.

Als er tijdelijk juist meer medische expertise of extra geld nodig is dan wordt dat beschikbaar gesteld. Hoelang de ontmanteling in beslag gaat nemen is niet bekend.

IJsselmeerziekenhuizen

Voor de IJsselmeerziekenhuizen, die vorige week ook failliet gingen, ziet minister Bruins meer mogelijkheden. Na de ministerraad zei hij vanmiddag dat hij zich actief wil bemoeien met het kiezen van een overnamekandidaat, hoewel de ziekenhuizen geen overheidsinstellingen zijn.

"Hij loopt hier een groot risico mee", zegt verslaggever Ron Fresen. "Want als het mislukt, is het aan hem te wijten. Dan zullen we zeggen: Bruins heeft het gedaan. Maar hij gaat die ongebruikelijke stap wel zetten."

Bruins wil net als de Tweede Kamer dat er Spoedeisende Hulp en verloskunde beschikbaar blijven in Lelystad. Daarvoor is hij ook bereid financieel bij te springen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl