NOS Nieuws

CNN weigert 'racistisch' campagnefilmpje Trump uit te zenden

De Amerikaanse nieuwszender CNN weigert een campagnefilmpje van president Trump uit te zenden. Volgens CNN is het spotje racistisch. De president heeft niet gereageerd op de beslissing, maar zijn zoon Donald Trump jr. vindt dat de zender alleen nepnieuws maakt. "Ze willen het niet over echte bedreigingen hebben", zegt hij op Twitter.

Het filmpje toont een groep migranten uit Honduras die onderweg is naar de grens met de Verenigde Staten. Volgens Trump bereiden die mensen een invasie voor. Ook is een Mexicaanse man te zien die in februari veroordeeld werd voor de moord op twee politieagenten in Californië. "Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik er maar twee heb vermoord", zei hij destijds in de rechtszaal.

"Illegale immigranten als hij lappen de regels aan hun laars", stelt de verteller in het filmpje. Daarom wordt opgeroepen de "migrantenkaravaan te stoppen" en om op Republikeinen te stemmen.

CNN noemde het filmpje in een redactioneel stuk "de extreemste stap tot nu toe in de meest opruiende campagne uit de recente geschiedenis". De zender heeft besloten om het spotje niet uit te zenden, ook al loopt CNN daardoor inkomsten mis. Andere Amerikaanse kanalen zenden de boodschap wel uit.

De video is door het team van Trump gemaakt in het kader van de midterms, de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De Amerikanen kiezen komende week nieuwe leden voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Die hebben nu beide een Republikeinse meerderheid.

Correspondent Wouter Zwart legt uit wat er dinsdag op het spel staat in die verkiezingen:

Midtermverkiezingen in Amerika: dit staat er op het spel

Trump en CNN hebben het sinds het aantreden van de president al vaker met elkaar aan de stok gehad. Trump beticht het medium van het brengen van nepnieuws en noemt journalisten "vijanden van het volk".

CNN vindt dat hij met die woorden een verkeerd signaal afgeeft aan de Amerikaanse bevolking en dat zijn woorden gevaarlijk kunnen zijn. Dat zei de zenderbaas nadat er vorige maand bompakketjes waren verstuurd naar het gebouw van CNN in New York door een aanhanger van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl