NOS Nieuws

Op campagne in de VS: en dan staat ineens Oprah Winfrey voor je deur

Een opvallende verschijning bij de campagne voor de midterms: talkshow-icoon Oprah Winfrey die van deur tot deur gaat om stemmen te werven voor de Democraat Stacey Abrams. Die doet mee aan de verkiezingen op 6 november in de staat Georgia. Als ze wint wordt Abrams de eerste zwarte, vrouwelijke gouverneur van de Verenigde Staten.

Zo ziet het eruit als onverwachts Oprah Winfrey voor de deur staat:

'Een verrassing? Ik ben geschokt'

Abrams krijgt dus hulp van Winfrey, die voor het eerst campagne voert voor iemand door langs de deuren te gaan. "Ik ben overgekomen uit Californië omdat ik hoorde wat hier in Georgia gebeurt. Ik wil doen wat ik kan om te helpen."

Een bijzondere ervaring, vindt de tv-icoon. "Je belt aan en je hebt geen idee hoe mensen reageren als ze de deur opendoen. Dit is het zuiden. De mensen hier zijn erg enthousiast over Stacey Abrams".

Behalve langs deuren gaan, is Winfrey ook aanwezig bij campagnebijeenkomsten van Abrams. "Jij krijgt een stem, jij krijgt een stem, jij krijgt een stem", roept Winfrey naar het publiek, een verwijzing naar toen ze in haar talkshows regelmatig cadeaus gaf aan het publiek.

Abrams wil zich onder meer inzetten voor betaalbare woningen, het creëren van banen en gelijke behandeling voor iedereen. Ook wil ze een strenger wapenbeleid. "Ze wil de wapens niet afpakken van de mensen, ze wil dat er met gezond verstand wordt omgegaan met wapens", zegt Winfrey.

Winfrey benadrukte nogmaals dat ze zelf geen gooi doet naar het presidentschap. Begin dit jaar waren er geruchten dat ze in 2020 mee wilde doen aan de presidentsverkiezingen.

'Dit is geen Hollywood'

De Republikeinse kandidaat, Brian Kemp, krijgt steun van vicepresident Mike Pence. De vicepresident had op een campagnebijeenkomst van Kemp een boodschap voor Winfrey en Abrams: "Dit is geen Hollywood, dit is Georgia en Georgia wil een gouverneur die zich inzet om de inwoners van Georgia op de eerste plaats te zetten. Dat is wat Brian Kemp gaat doen", zei Pence tegen het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl