NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 29/10: prijs voor Janine Jansen en uitspraak moeder die zoontje achterliet

Goedemorgen! Vandaag krijgt violiste Janine Jansen een belangrijke prijs uitgereikt, hoort een moeder die haar kind achterliet haar straf en vertelt de AFM welke risico's er volgend jaar zijn in de financiële sector.

Vandaag is het bewolkt met vooral in het zuiden kans op regen of motregen. Het wordt een kille dag met maxima van ongeveer 6 graden en een matige tot krachtige noordoostenwind. Morgen wordt het niet veel warmer en valt er veel regen en staat er veel wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak tegen de moeder die vorig jaar haar zoontje van 4 alleen achterliet op Amsterdam Centraal. Het Openbaar Ministerie heeft 79 dagen cel geëist. Die dagen heeft ze tijdens haar voorarrest al uitgezeten.
  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertelt welke trends en risico's de toezichthouder ziet voor 2019 in de financiële sector. Politieke onzekerheid, digitalisering en duurzaamheid staan daarin centraal.
  • In de Ridderzaal in Den Haag krijgt violiste Janine Jansen vanavond de Johannes Vermeer Prijs: de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Jansen wordt door de jury onder meer rolmodel voor jonge musici genoemd.

Wat heb je gemist?

In Indonesië is een passagiersvliegtuig van de prijsvechter Lion Air neergestort. Aan boord van de Boeing 737 zaten 189 mensen. Het toestel vertrok vanuit Jakarta voor een vlucht naar het eiland Bangka, maar verdween na 13 minuten van de radar.

Volgens de luchtvaartautoriteiten is het vliegtuig in zee gestort. Over slachtoffers is nog niets gemeld. Lion Air is de grootste private luchtvaartmaatschappij van Indonesië. Het bedrijf stond tot 2016 op de zwarte lijst van de Europese Unie, maar wordt tegenwoordig als veilig beoordeeld.

Deze foto's zijn verspreid door de baas van de Indonesische rampendienst:

  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN
    Deze foto werd verspreid door de baas van de Indonische rampendienst

Ander nieuws uit de nacht:

  • Eigenaar Stint vraagt faillissement aan: volgens hem is de fabriek niet meer te redden, omdat er te veel twijfel is gezaaid over de veiligheid van de Stint. De elektrische bolderkar mag sinds 1 oktober niet meer de weg op, vanwege het dodelijke ongeluk vorige maand in Oss.
  • Rechts-populistische Bolsonaro nieuwe president Brazilië: hij kreeg gisteren ongeveer 56 procent van de stemmen. De 63-jarige Bolsonaro belooft orde op zaken te stellen in het land, onder meer door de corruptie en de criminaliteit hard aan te pakken en door staatsbedrijven te privatiseren.
  • Leicester City bevestigt dood clubeigenaar: Vichai Srivaddhanaprabha en vier anderen kwamen zaterdag om bij het helikopterongeluk bij het stadion van de Engelse voetbalclub. De helikopter was na een thuiswedstrijd opgestegen vanaf de middenstip en stortte even later neer op een parkeerplaats. De Thai was sinds 2010 eigenaar van Leicester City.

En dan nog even dit:

Voor het tweede jaar op rij won Formule 1-coureur Max Verstappen gisteravond de Grand Prix van Mexico. En dat deed de Nederlander met overmacht. Vanaf de eerste bocht tot de finish reed hij vooraan. Verstappen was na afloop dan ook tevreden. "Twee zeges op rij hier is geweldig. Dit is een bijzonder circuit, het is een heel fijne plek om dit te realiseren", zei hij.

De Brit Lewis Hamilton eindigde op de vierde plek, genoeg voor het binnenhalen van zijn vijfde wereldtitel.

Bekijk hieronder de samenvatting van de race:

Samenvatting GP Mexico: magistrale Verstappen wint, Hamilton wereldkampioen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl