De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro
NOS NieuwsAangepast

Rechts-populistische Bolsonaro nieuwe president Brazilië

De rechts-populistische Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Hij komt op 55 procent van de stemmen, ruim meer dan de 45 procent van zijn opponent Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij. De kiescommissie heeft bevestigd dat Bolsonaro heeft gewonnen.

Bolsonaro won drie weken geleden ook de eerste ronde van de verkiezingen, maar behaalde toen niet de benodigde meerderheid. Hij kreeg toen 46 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde nodig was.

Vlaggen, blije gezichten en feestvreugde op straat, waar aanhangers van Bolsonaro zijn overwinning vierden:

Aanhangers van Bolsonaro vieren zijn overwinning op straat

De verkiezingscampagne in Brazilië was fel te noemen. Zo werd Bolsonaro begin september tijdens het campagne voeren gestoken door een verwarde, linkse man. Hij herstelde van die steekpartij en zijn populariteit groeide.

Omstreden uitspraken

De 63-jarige Bolsonaro is een oud-militair. Hij koos na een aanvaring met de top van het leger voor een carrière in de politiek en was bijna dertig jaar lid van het Congres. Bolsonaro staat bekend om zijn omstreden uitspraken. Zo sprak hij zijn bewondering uit voor de militaire dictatuur in Brazilië (1964-1985) en deed hij racistische en homofobe uitspraken.

Hij is echter populair onder veel kiezers vanwege zijn beloftes en anti-establishment-houding. Hij belooft orde op zaken te stellen in het land, dat wordt geteisterd door geweld, corruptie en economische chaos. Volgens correspondent Mark Bessems noemt Bolsonaro zichzelf een liberaal. "Hij wil privatiseringen, bezuinigingen en hervorming van het pensioenstelsel doorvoeren", vertelt Bessems.

Copacabana

Na het bekend worden van de uitslag verzamelden duizenden aanhangers van Bolsonaro zich op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro om feest te vieren. Ook in Sao Paulo, de grootste stad van het land, ging zijn aanhang de straat op, maar er waren ook berichten over botsingen tussen aanhangers en tegenstanders.

Niet iedereen is blij met de verkiezing van Bolsonaro. Volgens Mark Bessems maken milieuorganisaties zich bijvoorbeeld zorgen omdat de nieuwe president heeft gezegd dat de landbouw de motor is van de Braziliaanse economie en grondstoffen uit de grond gehaald moeten worden. "Dat zou wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor de Amazone", zegt Bessems

Ook mensenrechtenorganisaties vrezen de plannen van Bolsonaro. Hij wil keihard optreden tegen criminelen. Bessems: "Hij heeft wel eens gezegd dat hij het leger wil laten patrouilleren in de strijd tegen de misdaad."

Bolsonaro bedankte in een toespraak bij zijn huis de Brazilianen voor de steun. Ook beloofde hij de grondwet en individuele vrijheden te respecteren. "Dat is een belofte, niet van een partij, niet het ijdele woord van een man. Het is een belofte aan God."

De linkse Haddad zei in een toespraak dat hij fel oppositie zal voeren. Dat is volgens hem meer nodig dan ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl