Verdachte ontvoering Insiya: 'Ik weet niet wat me bezielde'
Een van de hoofdverdachten achter de ontvoering van het Amsterdamse meisje Insiya heeft spijt betuigd in de rechtszaal. Willem V. zei bij de behandeling van de rechtszaak: "Ik vind mezelf een enorme sukkel. En ik weet niet wat me bezielde."
Willem V. staat samen met vijf anderen terecht omdat hij twee jaar geleden heeft meegeholpen Insiya te ontvoeren uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. "Ik heb me laten misleiden door het verhaal van de vader."
De verdachte zei dat hij in de veronderstelling was dat de moeder het kind ten onrechte had meegenomen uit India. "Ik had het gevoel dat de vader in zijn recht stond." De vader van Insiya had de indruk gewekt dat zijn dochter het niet goed had bij haar moeder.
'In de luren gelegd'
V. wordt gezien als de organisator van het plan om Insiya op 29 september 2016 uit het huis van haar oma in Amsterdam-Watergraafsmeer te ontvoeren en naar haar vader in India te brengen. V. was ook de chauffeur.
De verdachte dacht, naar eigen zeggen, dat hij aan een zinvol plan meewerkte om de dochter met haar vader te herenigen. Toen hij 's avonds op het Journaal een Amber Alert voor Insiya zag, kreeg hij het gevoel dat hij in de luren was gelegd. Hij meldde zich korte tijd later bij de politie.
V. zou samen met een andere ontvoerder 40.000 euro krijgen voor de klus. Uiteindelijk ontving hij een envelop met 9000 euro. Dat geld gaf hij, na aftrek van ruim 2000 euro kosten, aan de politie. "Het was besmet geld", zei hij tegen de rechtbank. "Ik had daar geen recht op."
In therapie
V. zat drie maanden vast. Naar eigen zeggen is zijn huwelijk hierdoor na 23 jaar gestrand. Ook verloor hij zijn huis en heeft schulden. "Mijn interne morele kompas heeft niet gewerkt."
Ondanks zijn uitgebreide verklaring leek de rechtbank de deelname van Willem V. maar moeilijk te kunnen begrijpen.
'Operatie Barney'
De kidnapping van Insiya Hemani die destijds anderhalf was, bleek een grondig voorbereide operatie die door de betrokkenen "Operatie Barney" werd genoemd. Er werden vergaderzaaltjes, hotelkamers en auto's gehuurd. Er was een chatgroep, een observatie- en een "pick-upteam".
Aan de basis van het misdrijf lag een document dat was opgesteld door Willem V. Daarin had hij beschreven hoe het plan moest worden uitgevoerd. De vader van Insiya en een andere hoofdverdachte, oud-politieman Frederik S., zouden de groep bij elkaar hebben gebracht. S. coördineerde volgens het OM de ontvoering.
Op de bewuste dag drongen drie mannen het huis in Amsterdam-Oost binnen. Nadat het meisje in de vluchtauto was gezet, wisten buren een van de drie mannen te overmeesteren en over te dragen aan de politie. Deze man, Robert B. (49), was speciaal voor het ontvoeringsplan ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. Eerder dit jaar werd hij vrijgelaten in afwachting van het proces.
Nog geen contact met vader
Het Openbaar Ministerie heeft de vader van Insiya, die in India is, nog niet kunnen verhoren. In het onderzoek zijn verschillende verzoeken gedaan om zijn verklaring op te nemen, maar tot dusver heeft Shehzad H. daaraan geen gehoor gegeven, bleek bij behandeling van de zaak.
Toch heeft de rechtbank besloten te beginnen met de inhoudelijke behandeling omdat het anders te lang gaat duren. Of de vader op korte termijn een verklaring aflegt, is niet duidelijk.
India heeft een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie om de vader uit te leveren niet ingewilligd.
Verdachten blijven weg
Vier van de zes verdachten zijn vanochtend niet verschenen bij het begin van het proces. Volgens hun advocaten is de media-aandacht een belangrijke reden om weg te blijven uit de rechtszaal. Ook zijn twee verdachten bang om hun baan te verliezen.
Het OM vindt dat geen reden om niet te verschijnen. "De zes worden verdacht van ernstige feiten en wij willen hun reactie zien op de vragen die aan hen worden gesteld."
Insiya nog in India
Intussen lijken de pogingen om Insiya via juridische weg terug te halen naar Nederland nog niet veel uit te halen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder dit jaar dat de Nederlandse rechtbank niet bevoegd is om te oordelen in deze kwestie.
Een rechtbank in India had eerder besloten dat Insiya terug moet naar haar moeder, maar de vader van het kind heeft dat besluit aangevochten waardoor het meisje daar nog steeds is.