Een vrouw in een apotheek (archief|)
NOS Nieuws

'Van die andere pil werd ik kotsmisselijk'

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

"Heb je het nog niet gehoord?", vraagt de apotheker als Toke (23) binnenkomt en vraagt naar de anticonceptiepil. Ze is net verhuisd en gaat voor het eerst naar een nieuwe apotheek. "Veel pillen zijn niet meer leverbaar, ook de jouwe niet." Noodgedwongen moet Toke wisselen van pil en dat levert haar lichamelijke problemen op.

Groothandels hebben al een tijd moeite voldoende pillen aan Nederland te leveren. De pil die in Nederland het meest gebruikt wordt, is nog maar mondjesmaat te krijgen. Drie van de zeven leveranciers hadden problemen met het productieproces. Volgens het het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is dat er nu nog één, maar hebben de andere leveranciers wel moeite om aan de vraag te voldoen.

Leveranciers zeiden aanvankelijk dat de problemen in september opgelost zouden zijn, maar nu is duidelijk dat de tekorten nog weken kunnen aanhouden. Apothekers zien ondertussen de voorraden slinken en leveren nog maar per stripje, of helemaal niet meer uit.

Het gevolg kan zijn dat vrouwen noodgedwongen een andere pil moeten slikken. Dat merkte Toke gelijk. Zij kreeg van de apotheker één stripje van een ander merk mee, goed voor een maand. "Ik werd er een paar dagen kotsmisselijk van."

Dat is volgens Sid Ahmed, huisarts in Den Haag, één van de veelvoorkomende symptomen van het switchen van anticonceptiepil. "Ook hoofdpijn en bloedingen kunnen een gevolg zijn van het wisselen van pil", zegt zij. "De samenstelling van de pil heeft op elke vrouw een andere invloed."

Huisarts Sid Ahmed werkt in Den Haag

Het CBG benadrukt dat vrouwen alert op mogelijke bijwerkingen moeten zijn. "Als je wisselt van anticonceptie en bijvoorbeeld kiest voor een zwaardere pil, dan kan dat een verhoogd risico op trombose met zich meebrengen. 'Lichtere' pillen kunnen dan weer tot meer doorbraakbloedingen leiden."

In mijn praktijk gebruikt de meerderheid van de patiënten een pil die nu uit de handel is.

Huisarts Sid Ahmed

De anticonceptiepil is ook online te koop, maar uit een rondgang blijkt dat ook op het web de voorraden slinken. De vraag naar duurdere varianten neemt toe en ook online wordt op beperktere schaal geleverd. Een van de onlinewinkels stuurt nog maar één doosje per bestelling.

Minister Bruins vindt dat consumenten voorzichtig met anticonceptiepillen van het internet moeten zijn. "Bekijk met je apotheker de alternatieven", raadt hij aan.

Toke heeft zelf geen pillen online gekocht en weet nog niet of haar pil volgende maand wel weer bij de apotheek beschikbaar is. "Ik ga hoe dan ook een afspraak met mijn huisarts maken om te kijken naar een pil die beter bij mij past."

In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat sommige medicijnen niet op voorraad zijn bij je apotheek.

Hoe het kan dat een medicijn soms op is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl