ANP
NOS NieuwsAangepast

'Anticonceptiepillen nog weken beperkt beschikbaar'

Anticonceptiepillen blijven nog weken beperkt beschikbaar in Nederland. Groothandels leveren nog steeds mondjesmaat aan apotheken en sommige filialen hebben mogelijk helemaal geen voorraad meer. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP.

Volgens Bogin, de koepelorganisatie van de farmaceuten, hebben twee partijen de markt voor de pil momenteel grotendeels in handen. Het gaat om Mylan en Focus Care. Dat laatste bedrijf laat weten dat nieuwe leveranties nog even gaat duren.

"Wij hebben vorige week onze laatste pillen verkocht", zegt een woordvoerder. "We hopen eind deze maand of begin volgende maand nieuwe voorraad te hebben." De andere grote partij, Mylan, heeft nog niet gereageerd.

Kleinere leveranciers en fabrikanten kunnen wel leveren, maar zijn niet in staat het gat van de twee grootste partijen in de markt op te vullen.

Eerder hadden drie van de zeven Nederlandse leveranciers die de anticonceptiepillen maken of laten maken problemen met het productieproces. Die moeilijkheden hebben verschillende oorzaken, zoals problemen met de ICT en een grote voorraad die was afgekeurd.

Toen zeiden leveranciers de tekorten in korte tijd op te lossen. De minister wees toen op de mogelijkheid om andere pillen te gebruiken. Maar bijna vijf weken later blijkt dat er nog altijd leveringsproblemen zijn. KNMP-woordvoerder Dennis Mulkens zegt dat het nog weken kan duren voordat de voorraden weer op peil zijn.

KNMP heeft geen beeld van de exacte voorraad per apotheek, zegt Mulkens. "Er zijn mogelijk vestigingen die helemaal geen voorraad meer hebben, andere zijn nog wel voorzien en enkele apotheken leveren per strip in plaats van per doosje uit."

Vrouwen krijgen diverse adviezen over alternatieven, volgens Mulkens. "De apotheker gaat in gesprek over de wensen van de vrouw. Zo zijn er andere voorbehoedsmiddelen mogelijk, waaronder de vaginale ring of het spiraaltje. Voor een ander middel is wel een nieuw recept nodig."

In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat sommige medicijnen niet op voorraad zijn bij je apotheek.

Hoe het kan dat een medicijn soms op is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl