Algemene Beschouwingen Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Geen toenadering kabinet over dividendbelasting

Het kabinet en de oppositie zijn elkaar niet tegemoetgekomen op het terrein van de dividendbelasting. Ook op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer is de omstreden maatregel weer een langdurig gespreksonderwerp.

Rutte herhaalde dat afschaffing van de dividendbelasting een rol speelt voor bedrijven die zich in Nederland willen vestigen en dat de maatregel nodig is voor de Nederlandse economie.

De oppositie was niet erg onder de indruk en reageerde weer zeer kritisch. Oppositiepartijen snappen niet dat Rutte niet wil bewegen op dit onderwerp. PvdA-leider Asscher benadrukte dat het kabinet de oppositie eerder een uitgestoken hand heeft beloofd. "Die uitgestoken hand is in de zakken van de gewone Nederlanders verdwenen en nu te vinden onder het dienblad met champagne op de Zuidas", zei Asscher.

Ook de SGP heeft twijfels. Partijleider Van der Staaij zei dat hij, anders dan veel andere partijen, niet meteen tegen de afschaffing was. "Wij stonden er open in, en soms moet je impopulaire maatregelen nemen, maar voor ons gevoel zijn de argumenten dunner geworden en is de maatregel zelf juist duurder geworden. Dat is een ongelukkige mix."

Terugkijken: deel 1 van de Algemene Beschouwingen in vier minuten

Rutte zei dat als grote bedrijven moeten nadenken over de vraag waar ze zich vestigen, juist in tijden van verandering de dividendbelasting een belangrijk punt is. Hij bleef erop hameren dat er tussen Nederland en Groot-Brittannië een ongelijk speelveld is, omdat de Britten geen dividendbelasting hebben.

Ook op de meeste andere onderwerpen is het kabinet tot nu toe niet van plan de oppositie tegemoet te komen.

Probleemwijken

De premier ziet niets in het idee van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff om misdaden in probleemwijken zwaarder te straffen dan in andere wijken. Dat plan leverde Dijkhoff woensdag ook al veel kritiek op. Het kabinet zal niet met voorstellen komen om op dit punt het strafrecht te veranderen, zei Rutte.

Hij wil wel kijken of er andere manieren zijn om de leefbaarheid in probleemwijken te verbeteren, wat ook door Dijkhoff was gevraagd. De premier denkt daarbij vooral aan bestuursrecht.

Rutte beloofde wel dat hij het CBS en het Sociaal en Cultureel Planbureau zal vragen onderzoek te doen naar bevolkingsgroei en demografische ontwikkelingen. De regeringspartijen VVD en CDA hadden daarom gevraagd.

Geen plan-Dijkhoff voor zwaardere straffen in moeilijke wijken

Oss

Bij het begin van het debat stonden Kamervoorzitter Arib en premier Rutte kort stil bij het spoorongeluk in Oss en ze spraken hun deelneming uit.

Arib riep de Kamerleden ook op met respect met elkaar om te gaan. Ze zei dat ze van veel mensen heeft gehoord dat ze zich de eerste dag van de Algemene Beschouwingen hebben geërgerd aan het taalgebruik en de manier waarop Kamerleden met elkaar omgaan.

Kamervoorzitter Arib: mensen ergeren zich aan het taalgebruik hier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl