Bij het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen hebben premier Rutte en Kamervoorzitter Arib kort stilgestaan bij het ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Ook op de basisschool waarop de kinderen zaten stond het begin van de schooldag in het teken van het verdriet na het ongeluk. Ouders en leerlingen werden opgevangen om over de gebeurtenis te praten.

Rutte sprak zijn medeleven uit. Hij zei dat heel Nederland in de ziel is geraakt. "Dit is de nachtmerrie van elke vader en moeder en elke opa en oma, elke broer en zus." Hij voegde eraan toe dat het vandaag een belangrijk debat is, maar dat iedereen voelt dat er dingen zijn die nog belangrijker zijn.

Arib noemde het een ongeluk dat voor iedereen dichtbij voelt. "Je brengt als ouders je kinderen naar een kinderdagverblijf en een uur later zijn ze er niet meer. De grond onder je voeten verdwijnt, het is niet te bevatten." Ze wenste de familieleden veel sterkte.

Bekijk hier hoe Arib en Rutte hun medeleven uitten.

Arib en Rutte staan stil bij drama in Oss

De basisschool in Oss waarop de vier kinderen zaten die gisteren om het leven kwamen bij het ongeluk op een spoorwegovergang is vanochtend opengegaan. In samenwerking met Slachtofferhulp is een aangepast programma opgesteld.

"De leerlingen zijn vanochtend begonnen met stilstaan bij wat er gebeurd is door er met klasgenootjes over te praten", vertelt Sandra Beuving van SAAM, het samenwerkingsverband van scholen waartoe de Korenaer behoort. "Ze hebben de ruimte gehad om vragen te stellen, te tekenen, te knutselen, gedichtjes te maken, want ze willen natuurlijk ook heel graag laten weten aan de ouders van de kinderen dat ze meeleven."

Daarna zijn de lessen weer begonnen. "Natuurlijk willen kinderen op een bepaald moment ook dat het weer gewoon is, dus er wordt op dit moment gewoon lesgegeven."

Kinderen stellen vragen, tekenen en dichten

Veel leerlingen zijn aangedaan door het drama, zegt Beuving. "Kinderen zeggen dat ze heel slecht geslapen hebben vannacht. Er zijn ook kinderen die zich heel erg bezighouden met wat er allemaal in de media gebeurt, waarom heel Nederland hiermee bezig is."

Er zijn hulpverleners op school om de kinderen bij te staan. "Daar waar kinderen echt heel verdrietig zijn hebben ze ook de mogelijkheid om even apart daarover te praten. En soms laten we ook even aan ouders weten: je kind is heel erg verdrietig, misschien is het beter als je even naar school komt."

In Oss zijn tenten geplaatst om de neergelegde bloemen, kaarsjes en knuffels te beschermen tegen de regen. In het gemeentehuis kunnen mensen vanaf 15.30 uur een condoleanceregister tekenen. Daarvoor is het gemeentehuis in het weekend extra geopend. De gemeente heeft ook een digitaal condoleanceregister geopend.

Komende week zijn de uitvaarten van de kinderen. Een week later komt er in Oss een algemene herdenkingsbijeenkomst.

Gebed

Er zijn meer initiatieven in de samenleving. Bisschop Gerard de Korte heeft vanochtend tijdens de eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch gebeden voor de overleden kinderen, hun nabestaanden en de gewonden. De bisschop vroeg iedereen voor alle betrokkenen in Oss te bidden. "In het bijzonder tijdens de vieringen van komend weekend."

Gisteren werd al bekend dat kerken en gebedshuizen in Oss zaterdag de deuren openen voor mensen die daar behoefte aan hebben.

Rouwbanden

Ook in het voetbalstadion van TOP Oss, niet ver van de spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde, wordt vandaag stilgestaan bij het drama. Tijdens de wedstrijd tegen Sparta dragen de spelers rouwbanden en voorafgaand aan de wedstrijd zal een minuut stilte worden gehouden. Supporters van TOP Oss hebben iedereen opgeroepen om in zwarte kleding naar het stadion te komen.

De TOP Oss-supporters willen ballonnen oplaten. "Iedereen wil iets doen, je kan hier niet zomaar aan voorbijgaan", zegt supporter Bram de Vet.

Ook supporters van Sparta willen hun steun betuigen. Ze willen met een groot spandoek komen en fakkels aansteken. "Dit overstijgt ieder potje voetbal, wij willen ons medeleven betuigen", aldus Peter van der Zwan van de supportersclub van Sparta.

STER reclame