Financieel topman ING weg om witwasschandaal
ING-directeur Koos Timmermans stapt op. Vorige week werd bekend dat het OM een schikking had getroffen met de bank vanwege een witwasschandaal. Het vertrek van financieel topman Timmermans is een gevolg van die affaire.
CFO Timmermans is lid van de raad van bestuur. Daarvoor was hij eindverantwoordelijk voor ING Nederland, ook in de jaren dat het witwassen gebeurde. Hans Wijers, president-commissaris bij ING, zegt dat in het licht van eerdere gebeurtenissen het belangrijk is dat er verantwoordelijkheid wordt genomen op bestuursniveau. Timmermans wordt bedankt voor zijn vele jaren dienst bij ING.
De financieel directeur blijft aan totdat de bank een opvolger heeft gevonden. Die zoektocht is al begonnen. Het persbericht van de bank van vanochtend zegt niets over de positie van ING-topman Ralph Hamers.
Schikking
De bank schikte met het OM voor 775 miljoen euro omdat klanten tussen 2010 en 2016 hun rekening bij ING misbruikten voor het witwassen van honderden miljoenen euro's. Aandeelhouders en de politiek waren woedend over het schandaal. Premier Rutte noemde de zaak buitengewoon ernstig. Wijers moest als voorzitter van de raad van commissarissen bij minister Hoekstra van Financiën op het matje komen om zich te verantwoorden.
De schikking verhoogde de druk op topman Hamers. Eerder werd geroepen om zijn aftreden, nadat hij negatief in het nieuws was gekomen vanwege zijn voorgenomen salarisverhoging van 2 naar 3 miljoen euro per jaar. Toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer verdedigde dat besluit met het argument dat Hamers te weinig verdiende ten opzichte van Europese collega's.
De loonsverhoging viel slecht, na grote publieke en politieke verontwaardiging zag Hamers ervan af. Minister van Financiën Hoekstra ontweek vorige week na het gesprek met Wijers een vraag over de toekomst van de topman.
Vertrekvergoeding
Beleggersvereniging VEB ziet het als een goede stap dat Timmermans vertrekt, maar vraagt om meer uitleg van de commissarissen bij de bank. "Het Openbaar Ministerie kon vorige week nog geen direct verantwoordelijke vinden", zegt directeur Paul Koster. "Nu lijkt het met de keuze van Koos Timmermans alsof er door de bank een zondebok is gezocht. De raad van commissarissen moet hierover meer inzicht geven."
De VEB vraagt zich ook af of er voor Timmermans een afvloeiingsregeling geldt. ING zegt daarover dat Timmermans aanblijft tot er een opvolger is gevonden en dat er tegen die tijd gesproken wordt over een eventuele vertrekvergoeding.