Wijers van ING op matje bij minister, Kamer woedend over witwaspraktijken
De hoogste toezichthouder van ING, president-commissaris Hans Wijers, is bij minister Hoekstra van Financiën geweest om zich te verantwoorden over de grootschalige witwaspraktijken van de bank. De bank greep niet in terwijl klanten jarenlang voor honderden miljoenen witwasten.
Hoekstra had het al eerder aan de stok met ING toen de raad van commissarissen het salaris van topman Hamers wilde verhogen naar 3 miljoen euro. Die salarisverhoging ging toen niet door. Hamers is nu als topman verantwoordelijk voor de witwaspraktijken. Hij heeft al vrijwillig afgezien van zijn bonus van honderdduizenden euro's over 2018.
Het was een intensief gesprek waarin ik glashelder ben geweest over wat ik er zelf van vind.
"Het was een intensief gesprek waarin ik glashelder ben geweest over wat ik er zelf van vind", zei minister Hoekstra na afloop. Meer wilde hij niet kwijt omdat hij dat "niet netjes vindt naar de heer Wijers". Hij komt later met meer informatie in een brief aan de Tweede Kamer, nu reist hij door naar Wenen voor een vergadering van de Eurogroep.
Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen om de zaak te schikken met een boete van 775 miljoen euro omdat een rechtszaak heel lang zou duren, met mogelijk dezelfde uitkomst. En uit het onderzoek is niet gebleken dat leidinggevenden strafbare feiten hebben gepleegd.
Hoekstra ontwijkt de vraag of hij wil dat topman Hamers wordt ontslagen, maar toch is het aannemelijk dat hij binnenskamers druk uitoefent.
De vraag is wat Hoekstra nu nog kan doen. "Eigenlijk heeft hij niet veel middelen om in te grijpen", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy. "Hoekstra ontwijkt de vraag of hij wil dat topman Hamers wordt ontslagen. Maar toch is het aannemelijk dat hij binnenskamers druk uitoefent. Want de bestuurders van ING zullen moeten laten zien dat ze verantwoordelijkheid nemen voor deze criminele praktijken."
De Tweede Kamer vindt het ook niet te verkroppen dat de bank er met een boete mee weg komt. PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat de verantwoordelijken moeten opstappen. "Die megaboete voelen zij niet, ze leveren hun bonus in maar dat is natuurlijk geen echte straf voor deze grootscheepse malversaties."
GroenLinks-Kamerlid Snels noemt de cultuur bij ING verdorven. Hij vindt dat er te makkelijk een schikking is getroffen. "De hoofdregel moet zijn dat ernstige wetsovertredingen in de rechtszaal worden uitgevochten. Dan weten we precies wat er fout is gegaan. Nu komt de waarheid nooit meer boven tafel."
De mensen die alles in de soep hebben laten lopen komen er gewoon mee weg.
"Die boete van 775 miljoen euro is op kosten van de klanten en op kosten van de aandeelhouders", zegt VVD-Kamerlid Van der Linde. "De mensen die alles in de soep hebben laten lopen komen er gewoon mee weg." Hij vindt dat de banktop heel wat heeft uit te leggen en dat het witwasschandaal consequenties moet hebben.
President-commissaris Wijers nam de functie van president-commissaris bij ING in april over van Jeroen van der Veer. Die was vanaf 2011 voorzitter van de raad van commissarissen. De witwaspraktijken waar de schikking voor werd getroffen vonden plaats tussen 2010 en 2016. In verband met de financiële crisis kreeg ING in 2008 10 miljard euro van de Nederlandse staat. Het laatste deel werd in 2014 volledig afgelost.