Howick en Lili in een interview met het NOS Jeugdjournaal
NOS NieuwsAangepast

Advocaat wil moeder Lili en Howick naar Nederland halen

De advocaat van de moeder van Lili en Howick wil haar zo snel mogelijk naar Nederland zien te krijgen. Nu de kinderen een verblijfsvergunning krijgen, kan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een verzoek worden ingediend voor gezinshereniging, zegt de advocaat Patricia Scholtes.

Gemiddeld duurt deze procedure zes tot twaalf weken. De wettelijke termijn waarbinnen een beslissing moet worden genomen is drie maanden. Dat kan met nog eens drie maanden worden verlengd.

"Het is wel onze droom om met zijn drieën samen te wonen", zei Howick gisteren in een interview met het NOS Jeugdjournaal. "Het kan altijd, zoals dit ook kan, maar hoelang het gaat duren en wanneer, weten we niet, dat is een groot vraagteken."

Armenië

Lili en Howick kregen zaterdag te horen dat ze van staatssecretaris Harbers (VVD) in Nederland mogen blijven. Vrijdag had een rechter nog geoordeeld dat ze naar Armenië mogen worden overgebracht, om met hun moeder te worden herenigd.

Voor het zover is moet de Raad voor de Kinderbescherming nog beoordelen of aan de randvoorwaarden voor hereniging is voldaan, zei advocaat Scholtes op NPO Radio 1. Zo moeten ze onderdak hebben en moeten de kinderen naar school kunnen. Dat laatste is geregeld en huisvesting vinden is ook geen probleem, meent Scholtes, omdat de moeder tijdelijk ook bij het pleeggezin kan intrekken.

Moeder Armina werd vorig jaar naar Armenië uitgezet. De vrouw is etnisch Armeens, maar geboren in Azerbeidzjan en in 2008 via Rusland in Nederland terechtgekomen. Howick en Lily zijn in Rusland geboren. Volgens de advocaat zal staatssecretaris Harbers geen gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid om haar een verblijfsvergunning te geven, en zal zij gewoon de gebruikelijke procedure moeten volgen.

Bij het St-Gregorius College in Utrecht is vandaag de vlag uitgehangen omdat Lili en Howick toch in Nederland mogen blijven. Howick (13) was afgelopen jaar leerling op de school. Rector Nynke Gerritsma van de school zegt heel blij te zijn:

'Het was snel duidelijk: de vlag gaat uit'

"Het is heel fijn dat er nou duidelijkheid is voor de kinderen. Dat er rust is en dat ze hun leven hier in Nederland kunnen voortzetten. We hopen dat het voor de kinderen snel rustig kan worden en dat het goed met ze gaat", zegt Gerritsma tegen RTV Utrecht.

Howick zal het nieuwe schooljaar niet naar het Sint-Gregorius gaan, maar naar een middelbare school in Wijchen, zegt de advocaat van de moeder. De jongen liet gisteren al weten dat hij het liefst zo snel mogelijk weer naar de lessen wil gaan.

Petitie

Tienduizenden mensen hebben inmiddels een petitie getekend waarin ze de Tweede Kamer oproepen het kinderpardon voor kinderen als Lili en Howick te verruimen. De ondertekenaars van de petitie zeggen te vrezen voor nieuwe drama's als in Nederland opgegroeide kinderen terug moeten naar hun moederland.

Landelijk zou het gaan om circa vierhonderd kinderen die in hetzelfde schuitje zitten als Lili en Howick.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl