Kabinet ziet geen reden om besluit Howick en Lili te herzien

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Harbers zegt niets over tijdstip uitzetting Howick en Lili

Het kabinet blijft erbij dat de Armeense kinderen Howick en Lili worden uitgezet. De advocaat van de twee doet nog een poging om de uitzetting in kort geding tegen te houden. Hij zegt dat er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen, die de terugkeer van de kinderen naar Armenië bemoeilijken. De rechtbank verwacht de uitspraak rond 22.45 uur te publiceren.

Staatssecretaris Harbers zegt dat hij "alles voortdurend blijft wegen", maar dat hij tot nu toe geen reden ziet om zijn besluit terug te draaien. Hij zei vanmorgen al dat de zaak acht keer juridisch is beoordeeld en dat de uitkomst steeds hetzelfde was: Armenië is een veilig land en er is geen reden om niet tot uitzetting over te gaan.

Hij zegt het "geen gemakkelijke beslissing" te vinden. "Ik zal er geen geheim van maken dat de emotie die het land voelt, ook een bestuurder voelt." Hij heeft er een paar keer minder goed door geslapen, geeft hij toe.

De bewindsman wil niet zeggen wanneer de kinderen zullen vertrekken. "Ik doe nooit uitspraken over het moment van vertrek, ook omwille van de rust van degenen om wie het gaat." Eerder werd bekend dat het vertrek uiterlijk morgen gepland staat.

Howick (13) en Lili (12) zijn sinds 2008 in Nederland. Ze spreken geen Armeens. Hun moeder is sinds vorig jaar weer in Armenië.

Draagvlak

Premier Rutte legde in zijn wekelijke persconferentie aan de kijkers van het NOS Jeugdjournaal uit dat het kabinet soms hard moet zijn. "Zou je dat niet doen, omdat je denkt: 'het is zo zielig', dan verlies je uiteindelijk het draagvlak in de samenleving om mensen op te vangen die echt op de vlucht zijn. Zoals uit Syrië, waar een verschrikkelijke dictator is die zijn eigen volk bombardeert."

Hij zei dat hij wel goed snapt dat de zaak bij veel mensen emotie oproept. "Het raakt mij ook, en ik denk iedereen."

STER Reclame