"Nu weet je dat je normaal bent, net als andere kinderen, zonder stress." De Armeense tieners Howick en Lili zijn dolblij dat ze in Nederland mogen blijven. "Het is geweldig dat het op het laatste moment komt. Eerst geloof je het niet, dan begin je het te beseffen. Het kan niet beter", reageert Howick. "Na 10 jaar van stress, onzekerheid, verdriet en boosheid, dat je dan nu weet dat alles gaat veranderen."

De twee staan voor de camera van het NOS Jeugdjournaal een keer de pers te woord, in de hoop daarna een beetje rust te krijgen.

Howick en Lili vertellen over hoe blij ze zijn en hoe hun leven nu zal veranderen.

'Het is echt ongelooflijk, zo op het laatste moment. We zijn verschrikkelijk blij'

"We zijn blij en opgelucht, maar ook heel erg moe, vanaf nu laten we even alles zitten", zegt Lili. "Nu kan het. Nu valt er heel veel van je schouders af. Tijd om een paar dagen uit te rusten."

"Het fijnste is ook om voor het eerst in een jaar weer goed te kunnen slapen, rustig slapen", vervolgt ze. Haar broertje vindt het vooral fijn dat hij straks zijn leven weer kan oppakken. "In plaats van naar afspraken ga je nu weer voetballen, ga je eindelijk weer normaal naar school en weet je dat je gewoon op één school kan blijven voor de rest van je leven."

Lili ziet dat ook zitten. "Elke keer was het bij ons van: we zijn nu aan het leren, maar straks heb je er misschien niets aan. Maar nu denken we iets van: we hebben een toekomst."

Moeder

De twee zouden gisteren worden uitgezet, maar staatssecretaris Harbers maakte op het allerlaatste moment, nadat ze waren weggelopen om hun uitzetting te voorkomen, gebruik van zijn bevoegdheid om een uitzondering op de regels te maken voor de kinderen.

Hun moeder, die vorig jaar naar Armenië vertrok, wil zo snel mogelijk naar Nederland komen. Of dat zomaar kan en mag is niet duidelijk, maar contact via internet hebben de kinderen volop. Ze videobellen iedere dag en dat geeft veel steun, zegt Howick. "Het is wel onze droom om met zijn drieën samen te wonen", vertelt hij. Of dat kan? "Het kan altijd, zoals dit ook kan, maar hoelang het gaat duren en wanneer, weten we niet, dat is een groot vraagteken."

Hij zegt dat het inmiddels een stuk beter gaat met zijn moeder. Dat beaamt Lili, die vertelt dat haar moeder vaak verdrietig en depressief was. "Het is heel fijn om je moeder een keer blij te zien."

Niks over verdwijning

De politie maakte gisteren bekend dat Lili en Howick voor hun geplande uitzetting bij hun opa en oma verbleven. Daar willen de kinderen niets over zeggen. Ook over hun verdwijning houden ze vooralsnog hun mond.

De twee zijn blij dat de staatssecretaris op het laatste moment gedraaid is en voelen geen wrok tegenover hem. Lili: "Je bent toch wel heel dankbaar." Howick: "Zeker ja, eerst denk je: hij gaat het toch niet doen, hij is niet zo aardig. Maar je ziet dat iedereen toch kan veranderen, dat iedereen iets goeds in zich heeft."

STER reclame