Bankfiliaal in Amstelveen
NOS NieuwsAangepast

ING dreigt Amsterdam als klant te verliezen na witwasschandaal

Het witwas-schandaal bij ING is voor wethouder Udo Kock aanleiding om de aanbestedingen voor huisbank van de gemeente Amsterdam te vervroegen. De gemeente wil samenwerken met een bank die zich netjes aan alle regels houdt.

Eigenlijk wilde Amsterdam de bankiersdiensten volgend jaar gaan aanbesteden. "Maar we gaan kijken of we dat dit jaar al kunnen doen", zegt wethouder Kock. "Zo snel mogelijk."

De wethouder wil compliance dan toevoegen als extra toets. "We gaan kijken hoe banken met regelgeving omgaan. Dat betekent dat we niet alleen maar de goedkoopste selecteren."

Gemeentegiro Amsterdam

De gemeente Amsterdam en de ING-bank werken al lange tijd samen. "We zitten eigenlijk al bij de ING sinds de bank bestaat", zegt een woordvoerder van de gemeente. Via verschillende fusies en overnames is de Gemeentegiro Amsterdam, waar de gemeente sinds 1917 mee werkte, onderdeel geworden van de ING bank waar het huisbankierschap van de gemeente Amsterdam ligt.

ING laat weten in gesprek te gaan met de gemeente Amsterdam. "Om de gemeente Amsterdam voor ons te winnen en de langdurige relatie die we met de gemeente hebben voort te zetten", zegt een woordvoerder van de bank.

Het is overigens nog maar de vraag of andere banken de rol van huisbank van Amsterdam kunnen vervullen. Amsterdam heeft een begroting van 5,5 miljard euro per jaar en miljoenen transacties. "Er zijn niet zoveel banken in Nederland die dat aankunnen", zegt Kock. ING zou de nieuwe aanbesteding dus weer kunnen winnen.

Rijksoverheid

Niet alleen in Amsterdam twijfelt de politiek of ING nog wel geschikt is als huisbank voor de overheid. De landelijke afdelingen van GroenLinks en PvdA willen dat ook het Rijk niet langer de bankzaken regelt via ING.

"De top van ING heeft voor de tweede keer in korte tijd laten zien dat ze geen enkele boodschap heeft aan het maatschappelijk belang. Bij zo'n bank is het beheer van ons belastinggeld niet in goede handen", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij vroeg minister van Financiën Hoekstra na de beloningsrel rondom ING-topman Hamers ook al of ING nog wel geschikt is als huisbank voor de overheid.

ING heeft in 2016 een aanbesteding voor vier jaar gewonnen. "We moeten ons echt afvragen of ING bij een nieuwe aanbesteding nog wel huisbankier van de staat kan zijn", zegt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. De twee partijen stellen de Volksbank voor als nieuwe huisbank. Die bank is eigendom van de staat en daarom volgens de partijen een "logische" opvolger.

Lakeman

Ondertussen blijft de verontwaardiging over de schikking van het Openbaar Ministerie groot. Financieel activist Pieter Lakeman wil dat topman Ralph Hamers strafrechtelijk vervolgd wordt en heeft daartoe een artikel-12-procedure aangespannen bij het Gerechtshof. Het hof onderzoekt of een vervolging haalbaar is en zin heeft en kan dan het OM opdragen Hamers te vervolgen.

Volgens Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) is het onbegrijpelijk dat niemand wordt vervolgd. Hij voorziet "een gevaarlijke verstoring van het maatschappelijk leven, het publieke debat en financiële stelsel" als verantwoordelijke leidinggevenden vrijuit gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl