Ralph Hamers
NOS NieuwsAangepast

ING trekt omstreden salarisvoorstel topman Hamers in

ING trekt het voorstel om het salaris van topman Ralph Hamers met 50 procent te verhogen naar ruim 3 miljoen euro in. Dat is door de bank bevestigd. De raad van commissarissen zal het voorstel niet indienen bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering eind april.

ING-president-commissaris Jeroen van der Veer laat in een verklaring weten dat de commissarissen, onder wie ook oud-premier Jan Peter Balkenende, de onrust betreuren. "De raad heeft de publieke reactie in Nederland onderschat in deze gevoelige kwestie", zegt Van der Veer.

Kabinet deed beroep op ING

Donderdag werd bekend dat de bank de beloning voor de bestuursvoorzitter wilde verhogen. Volgens de raad van commissarissen verdient Hamers te weinig ten opzichte van collega's bij vergelijkbare banken in Europa.

Het voorstel leidde tot veel ophef. Politiek Den Haag viel over de bank heen. Minister van Financiën Hoekstra riep namens het kabinet de bank op om het salarisvoorstel in te trekken.

Hoekstra: 'wij gaan kijken welke maatregelen we kunnen nemen'

Klanten reageerden op de salarisrel door over te stappen naar concurrenten. Ook lang niet alle aandeelhouders van ING waren positief.

Van der Veer verdedigde de salarisverhoging van Hamers door te zeggen dat de topman in de eredivisie speelt, maar Jupiler League wordt betaald. Hij hoopte op begrip van het overige personeel van ING, dat in september een salarisverhoging van 1,7 procent krijgt volgens de cao.

Nu zegt de president-commissaris dat het voorstel wordt ingetrokken om verdere discussie, die niet goed is voor ING en zijn werknemers, te voorkomen. De commissarissen onderzoeken hoe het bedrijf concurrerend kan blijven wat betreft salarissen.

Hamers krijgt overigens nog wel salarisverhoging: hij krijgt er 2,2 procent bij. Dat komt neer op bijna 38.000 euro, ongeveer een modaal jaarinkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl