ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers verdient 1,63 miljoen euro
NOS Nieuws

ING-topman: loonsverhoging getuigt van moed

ING-topman Ralph Hamers verdedigt zijn loonsverhoging van bijna 30 procent, omdat het loon onder de streep uiteindelijk 20 procent minder is dan hem ooit is beloofd. "Het getuigt juist van moed dat ik een verlaging van 20 procent accepteer."

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers reageert Hamers voor het eerst op de beloningsdiscussie bij ING en ABN Amro. Het vaste salaris van de ING-topman stijgt dit jaar met 360.000 euro van 1,27 miljoen euro naar 1,63 miljoen euro. Tegenover een verhoging van dat vaste salaris staat een verlaging van Hamers' variabele beloning naar maximaal 20 procent van zijn vaste salaris. Dat is in lijn met de nieuwe regels die de bonussen moeten beperken.

Volgens een toelichting van de beloningscommissie bij ING op de salarisverhoging zijn de vaste salarissen sinds 2009 niet meer verhoogd en mochten er vanwege de staatssteun ook geen bonussen betaald worden.

Internationale mensen

De raad van bestuur van ABN Amro, op bestuursvoorzitter Gerrit Zalm na, kreeg een loonsverhoging van bijna 20 procent, maar gaf die uiteindelijk terug na een storm van kritiek.

Bij ING zijn ze niet van plan om afstand te doen van de loonsverhoging. "ING is een internationaal bedrijf waar we ook internationale mensen voor nodig hebben,“ zegt Hamers. "Dus moeten we ook goed kijken naar wat er betaald wordt in andere omgevingen."

ING-topman

Emotioneel

Hamers noemt de beloningsdiscussie in Nederland een emotionele discussie die niet makkelijk op te lossen is. Maar er is volgens de topman wel degelijk iets veranderd sinds de crisis. “De totale compensatie voor de top van de bank is nu 50 tot 70 procent lager dan voor de crisis.”

Hij benadrukt dat hij niet zelf over de loonsverhoging beslist, dat doet de raad van commissarissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl