Minister Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Politiek heeft geen greep op salaris ING-topman

De verontwaardiging in de politiek over de forse salarisverhoging voor ING-topman Hamers is groot. De partijen vinden het op zijn minst "niet handig", maar vaker "stuitend" of "buitensporig". De raad van commissarissen van de bank, die de loonsverhoging voorstelde, is op het matje geroepen.

De Kamerfracties willen dat er iets aan gedaan wordt, maar over de salarissen bij commerciële banken gaat de politiek niet.

In de tijd dat ING geld van de overheid kreeg om uit de bankencrisis te komen, had de politiek nog directe invloed op de hoogte van de salarissen. Aan de kapitaalinjectie van 10 miljard euro was de voorwaarde verbonden dat de beloning voor de topmensen binnen de perken bleef.

Maar die tijd is voorbij, want ING heeft die 10 miljard terugbetaald en staat weer op eigen benen. Eigenlijk kunnen alleen de aandeelhouders van het bedrijf, die volgende maand bijeenkomen, de verhoging nog terugdraaien.

Balkenende

De verontwaardiging op en rond het Binnenhof heeft dus iets machteloos. Er komt een debat over de kwestie. De Kamer vindt dat het kabinet alles moet doen om de commissarissen van ING op andere gedachten te brengen.

Het CDA zou daarbij een rol kunnen spelen, want minister Hoekstra van Financiën heeft met oud-premier Balkenende een partijgenoot in de raad van commissarissen. In de Tweede Kamer werd hij daar al over bevraagd, maar Hoekstra hield zich op de vlakte.

Hoekstra heeft kritiek op het besluit van de raad van commissarissen, maar het is naar eigen zeggen niet aan hem om individuele leden de maat te nemen.

Buma

Ook CDA-fractieleider Buma is niet van plan zijn partijgenoot en oud-premier Balkenende direct aan te spreken in zijn rol als lid van de raad van commissarissen.

CDA-fractievoorzitter Buma gaat ING-commissaris Balkenende niet bellen

Buma vindt wel dat de bank een verantwoordelijkheid heeft naar de samenleving. "Wat mij betreft is dit een buitensporige loonsverhoging die we moeten afzetten tegen de buitengewoon beperkte salarisstijging, als die er al is, voor de gewone Nederlander."

De CDA-leider wil dat de minister van Financiën bij ING erop aandringt nog eens goed na te denken over de salarisverhoging voor de topman: "Dat is formeel laten weten aan de bank, dat dit wat ons betreft, buiten proportie is en in geen verhouding staat tot wat de andere Nederlanders meemaken."

De politici, die ook nog in campagnestand staan vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, hopen met hun opstelling vooral de publieke verontwaardiging te voeden. Dat kan uiteindelijk een machtig middel blijken.

Het zijn grote bedragen, dat weten we. We weten dat de publieke opinie dat heel vervelend vindt, maar we willen daar een sterk topteam.

President-commissaris Jeroen van der Veer in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co

President-commissaris van ING, Jeroen van der Veer erkende in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co dat een loonsverhoging van 50 procent inderdaad hoog klinkt. De commotie daarover was dan ook niet onverwacht, zei hij.

"Het zijn grote bedragen, dat weten we. We weten dat de publieke opinie dat heel vervelend vindt, maar we willen daar een sterk topteam hebben en daar zit gewoon een prijskaartje aan", zei Van der Veer. Hij herhaalde dat het salaris van de ING-topman marktconform is.

Over de loonsverhoging van 1,7 procent voor het andere personeel van ING zei Van der Veer dat ook die beloning marktconform is.

Aandelen

Minister Hoekstra gaat nog wel onderzoeken of ING met de gekozen constructie niet de wet overtreedt. Hamers krijgt zijn loonsverhoging van 50 procent uitgekeerd in aandelen. Dat lijkt op een bonus, en daarvoor geldt bij banken een maximum van 20 procent.

Maar omdat er geen prestatiedoelen gekoppeld zijn aan de aandelen, vallen ze volgens de raad van commissarissen niet onder de bonuswetgeving. Het onderzoek van Hoekstra moet uitmaken of dat inderdaad zo is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl