Topman Ralph Hamers van ING
NOS NieuwsAangepast

Kamer en minister roepen top ING op het matje om salarisverhoging Hamers

In de Tweede Kamer wordt boos gereageerd op het nieuws dat topman Hamers van de ING een salarisverhoging van 50 procent krijgt. De bank, die in 2008 nog 10 miljard euro staatssteun kreeg, gaat Hamers 3 miljoen euro per jaar betalen.

De linkse oppositie eist strengere maatregelen

Ook minister Hoekstra (CDA) is niet te spreken over de "buitensporige" loonsverhoging. "Het helpt op geen enkele manier om het broze vertrouwen in de sector te herstellen." De minister heeft na het bekend worden van het nieuws meteen contact laten opnemen met de bank.

'Buitensporig', vindt de minister de salarisverhoging van de ING-topman

Hoekstra zei in de Tweede Kamer dat ING wel bij hem gemeld had dat het salaris van Hamers omhoog zou gaan, maar dat hij pas gisteren hoorde om wat voor bedrag het gaat. Hij gaat onderzoeken of de verhoging in strijd is met de regels voor bonussen.

D66-Kamerlid Paternotte wil dat de top van de bank uitleg komt geven over de salarisverhoging. President-commissaris Van der Veer wordt uitgenodigd voor een hoorzitting. Paternotte heeft daar steun voor van een meerderheid van de Kamer.

Ook GroenLinks is een procedure gestart voor een hoorzitting. "Wat een stuitende arrogantie", zegt GroenLinks-Kamerlid Snels. "In wat voor universum leeft de top van ING?", voegt fractievoorzitter Klaver eraan toe.

Kamerlid Nijboer van de PvdA wijst erop dat gewone werknemers van de ING er maar 1,7 procent bij krijgen. Bovendien vindt hij dat de bank het doel van de strenge Nederlandse wetten over de beloningen voor bankiers omzeilt.

Ook PVV, SP en coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn boos over het besluit van de commissarissen van ING. "De bankensector mist nog steeds gevoel voor maatschappelijke betamelijkheid", vindt ChristenUnie-Kamerlid Bruins. D66'er Verhoeven reageert cynisch.

Uiteindelijk schaarde bijna de hele Kamer zich vanmiddag achter een oproep van GroenLinks om de salarisverhoging van de ING-topman te veroordelen.

In 2008, tijdens de bankencrisis, moest ING gered worden door de overheid met een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Dat geld heeft de bank inmiddels helemaal terugbetaald, benadrukt president-commissaris Van der Veer.

Nu ING wil groeien in Europa heeft de bank sterk leiderschap nodig, zegt Van der Veer. Hoewel hij vindt dat talent goed betaald moet worden, noemt hij de salarisverhoging voor Hamers zeer beheerst.

President-commissaris ING: We willen winnen in Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl