Smeltende poolkappen, een stijgende zeespiegel en kurkdroge zomers: op steeds meer plekken worden de gevolgen van klimaatverandering al zichtbaar. En al die veranderingen, van hogere temperaturen tot extreem weer, kunnen één heel vervelende consequentie krijgen: een tekort aan zoet water.
Op dit moment kampt een deel van de wereldbevolking al met een tekort aan schoon water en dat leidt op sommige plaatsen tot conflict. Bijvoorbeeld de regio rondom het Tsjaadmeer zit nu in een complexe humanitaire crisis. Het meer ligt op het grensgebied van Tsjaad, Kameroen, Nigeria en Niger, en is in de afgelopen 60 jaar voor 90 procent opgedroogd.
Dit leidde tot acute voedseltekorten en armoede onder de bevolking, die voornamelijk uit vissers en boeren bestaat. Maar het tekort aan water zorgde ook voor onenigheid tussen mensen. Want hoe bepaal je wie het meeste recht heeft op het water uit het krimpende meer?
De schrijnende situatie rondom het Tsjaadmeer werd ook opgemerkt door de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram, dat actief is in het noorden van Nigeria. De terreurorganisatie zag de verarmde bevolking als een gewillig slachtoffer en trok het gebied in om daar haar Islamitische Staat te starten. Het gevolg: honderdduizenden mensen moesten op de vlucht naar veilige plaatsen aan de Tsjaadse oevers van het meer.
We trokken naar Tsjaad om te horen hoe het opdrogen van het water in de regio het leven van de bevolking drastisch heeft veranderd. Zie het in onderstaande video: