Nieuwsuur
Nieuwsuur

Smeltende poolkappen, een stijgende zeespiegel en kurkdroge zomers: op steeds meer plekken worden de gevolgen van klimaatverandering al zichtbaar. En al die veranderingen, van hogere temperaturen tot extreem weer, kunnen één heel vervelende consequentie krijgen: een tekort aan zoet water.

En daar kan jij ook als vakantieganger mee te maken krijgen.

Neem bijvoorbeeld de Spaanse provincie Alicante, waar iedere zomer honderdduizenden Nederlanders naartoe trekken. Daar worden de gevolgen van klimaatverandering al flink gevoeld. Zo is de zee al flink warmer geworden en zijn boeren de afgelopen jaren 40 procent van hun vruchtbare grond kwijtgeraakt aan verwoestijning. Het watertekort is inmiddels structureel.

Als die ontwikkelingen doorzetten maakt dat vakantie vieren aan de Costa Blanca straks een stuk minder aantrekkelijk. Dat zou een ramp zijn voor Spanje, omdat het economisch zwaar leunt op de winstgevende toeristenindustrie. De economie van Alicante is zelfs geheel afhankelijk van deze sector. En dus worden toeristen geen restricties opgelegd om hun eigen klimaatafdruk op vakantie te verminderen. Terwijl het toerisme juist een grootverbruiker is van het schaarste goed in de regio: zoet water.

We gingen in Alicante kijken hoe klimaatverandering onze vakantie beïnvloedt en hoe wij, als toeristen, daar misschien wel meer aan bijdragen dan we denken. Zie het in onderstaande video:

Tekort aan zoetwater: massatoerisme als boosdoener

STER reclame