NOS Nieuws

Nederland twijfelt niet aan Amerikaanse steun MH17

Nederland voelt zich nog altijd gesteund door de Verenigde Staten in de nasleep van de MH17-ramp, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Gisteren bleek dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ieder jaar met de MH17-herdenking een verklaring publiceert, dat dit jaar niet had gedaan. Het blad Foreign Policy had wel een conceptversie van de verklaring in handen. Daarin werd scherpe kritiek geleverd op Rusland, aldus het blad.

"Vier jaar na het neerhalen van MH17 wacht de wereld nog altijd op Ruslands erkenning van zijn rol", staat bijvoorbeeld in de conceptverklaring. "Het is tijd dat Rusland ophoudt met zijn harteloze campagne van desinformatie en de volgende fase van het onderzoek volledig steunt."

Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft die verklaring dus nooit gepubliceerd. De woordvoerder van minister Pompeo benadrukte gisteren dat dat niets verandert aan het Amerikaanse standpunt over de MH17-ramp.

Volgens haar heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dit jaar besloten om het te laten bij de verklaring die de G7 afgelopen weekend publiceerde. Volgens de G7-landen is het bewijsmateriaal dat vlucht MH17 werd neergehaald door een Buk-raket van het Russische leger "overtuigend, significant en verontrustend".

Pompeo's woordvoerder zei gisteren dat ze hoopt dat deze keuze niets afdoet aan hoe mensen denken "over onze standvastige overtuiging dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17-vlucht en dat wij achter het Nederlandse onderzoek staan".

Geen twijfel

Nederland twijfelt dus niet aan het Amerikaanse standpunt over MH17, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De glasheldere Amerikaanse G7-verklaring over MH17 van deze week, de reactie van de woordvoerder van Pompeo gisteren en andere Amerikaanse uitlatingen en verklaringen laten daar geen twijfel over bestaan".

Coalitiepartijen stellen Kamervragen over de kwestie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl