NOS Nieuws

Wekdienst 10/7: Klimaatakkoord en nieuwe reddingsactie Thailand

Goedemorgen! Vandaag worden de hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord gepresenteerd en wordt geprobeerd de laatste voetballers en hun coach uit de Thaise grot te bevrijden. Verder heeft president Trump zijn nominatie voor de nieuwe rechter van het Hooggerechtshof bekendgemaakt.

Het is vooral vanochtend vrij bewolkt en er kan hier en daar wat regen vallen. In de loop van de dag breekt vanuit het noorden de zon weer door. Het wordt tussen de 20 en 23 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad presenteert de hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord. Daaruit moet als het goed is blijken hoe het kabinet de doelstellingen voor minder CO2-uitstoot gaat halen.
  • Hoewel gisteren wel weer wat regen is gevallen, komt Rijkswaterstaat met een nieuwe droogtemonitor. In het rapport wordt geschetst hoe het staat met de droogte en of er bijvoorbeeld een watertekort dreigt.
  • In Thailand wordt geprobeerd de vier voetballers en hun coach die nog in de grot vastzitten te bevrijden. Hoelang dat gaat duren, is niet duidelijk. De afgelopen twee dagen zijn al acht voetballers gered.
  • Om 20.00 uur spelen België en Frankrijk tegen elkaar in de eerste halve finale van het WK voetbal. Zij beslissen wie komende zondag de finale speelt tegen Kroatië of Engeland. De wedstrijd is live te volgen op NPO 1 en via NOS.nl en de app.
  • Kiki Bertens speelt een kwartfinale op Wimbledon. De 26-jarige Nederlander is op het Londense gras nog nooit zo ver gekomen. De wedstrijd tegen de Duitse Julia Görges is de tweede vrouwenpartij, de eerste begint om 14.00 uur.
  • De renners in de Tour de France wacht een relatief vlakke rit van 195 kilometer. De vierde etappe begint om 14.10 uur en wordt uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl.
Profiel van de vierde etappe van de Tour de France

Wat heb je gemist?

President Trump wil dat Brett Kavanaugh de nieuwe rechter in het Hooggerechtshof wordt. De Republikeinse president droeg de 53-jarige Kavanaugh voor in een bekendmaking die live te zien was op veel Amerikaanse zenders.

Als Kavanaugh wordt benoemd is het Hooggerechtshof overwegend conservatief. De Amerikaanse Senaat moet nog akkoord gaan met de benoeming. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid in de Senaat: 51 zetels, tegenover 49 voor de Democraten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Omdat het in Rusland verboden is om met de regenboogvlag te lopen, bedacht een Spaanse organisatie voor lhbt'ers een originele actie de kleuren toch onder de aandacht te brengen.

Zes supporters lopen tijdens het WK rond met shirts van Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Colombia. Zet je ze naast elkaar dan vormen ze samen 'The Hidden Flag' (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars).

De Nederlandse Eric Houter loopt met het Nederlandse shirt in het rijtje. Hij is hetero, maar hij besloot direct mee te doen toen zijn broer hem vroeg zijn plaats in te nemen. "Ik wilde graag een bijdrage leveren en laten zien dat heteroseksuelen ook kunnen helpen bij deze strijd", vertelt hij op de website.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl