Noureddine Amrabat
NOS VoetbalAangepast

Arts Amrabat pareert kritiek: het waren kleine klapjes

De Marokkaanse teamarts Abderrazak Hefti heeft voor de internationale pers uitgebreid gereageerd op de omstreden behandeling van Nordin Amrabat na zijn tegen Iran opgelopen hersenschudding.

Hefti en zijn collega's lagen hevig onder vuur omdat er water over het gezicht van Amrabat werd gegooid en hij een paar klapjes in zijn gezicht kreeg kort nadat hij zijn hersenschudding opliep. Hefti stelt dat het water niet door de medische staf werd gegooid, maar door een speler, om stof van Amrabats gezicht te verwijderen. Over de klapjes zegt hij: "het waren kleine klapjes".

Arts Amrabat reageert op kritiek: Alle FIFA-instructies zijn gerespecteerd

Hefti richt zijn pijlen vooral op voetbalbond FIFA en maakt zich kwaad om het feit dat hij alleen was en er geen FIFA-arts in de buurt was.

De spelers vallen tijdens het WK onder de verantwoordelijkheid van hun teams en de bijbehorende artsen, niet die van de FIFA. De teamarts zou zelf de beslissing moeten nemen of een speler wel of niet kan spelen na een hersenschudding, zonder te buigen voor de druk van speler of coach.

Hefti beklaagt zich verder dat hij geen stretcher bij de hand zou hebben gehad en geen communicatiesysteem om met noodartsen te praten. De Marokkaanse arts verwijt FIFA verder niet snel geïnformeerd te hebben naar de toestand van Amrabat en niet gereageerd te hebben op zijn medische rapport dat kort na Amrabats blessure zou zijn opgemaakt.

Protocol

De Marokkaanse medische staf werd na de behandeling op het veld ook bekritiseerd omdat Amrabat heel snel weer trainde en ook weer mocht spelen in de tweede Marokkaanse WK-wedstrijd tegen Portugal.

Er bestaat een speciaal protocol bij hersenschuddingen dat ook door FIFA wordt gehanteerd. Volgens dat protocol moet een speler een 7-daags programma doorlopen waarbij hij alleen nieuwe stappen mag maken als hij klachtenvrij is. Bij klachten mag een sporter niet in actie komen. Amrabat kwam vijf dagen na zijn hersenschudding weer in actie. En dat terwijl de speler zelf aangaf na de wedstrijd tegen Portugal nog klachten te ervaren.

Nordin Amrabat

Teamarts Hefti stelt dat hij zelf de beslissing nam om Amrabat weer te laten spelen, ondanks dat de teamarts Amrabat eerst van spelen zou hebben weerhouden. De reden voor die draai werd door Hefti niet uitgebreid toegelicht: "Ik nam de beslissing. In eerste instantie vertelde ik de speler om af te zien van spelen, maar daarna was het: oké."

'Niet betrouwbaar'

Amrabat zelf heeft steeds aangegeven graag weer te willen spelen. Diverse experts stellen tegenover de NOS dat de wens van een speler bij een hersenschudding niet serieus moet worden genomen.

Edwin Goedhart, teamarts van de KNVB: "Een speler met een hersenschudding is niet betrouwbaar. Hij kan zijn eigen situatie niet meer goed inschatten, dat is onderdeel van de hersenschudding."

FIFA uitte hevige kritiek op de Marokkaanse behandeling en stuurde een boze brief naar de Marokkaanse medische staf. Spelersvakbond FIFPro eiste na het incident maatregelen. Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken van FIFPro, pleitte voor een verplichte zevendaagse rustperiode na een hersenschudding.

Daarnaast zou FIFA artsen 10 minuten de tijd moeten geven om een speler te onderzoeken in plaats van de nu toegestane 3 minuten. Overigens gaf de Marokkaanse teamarts aan dat hij binnen 30 seconden zag dat er sprake was van een hersenschudding.

Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van FIFA, gaf donderdag al aan het protocol niet te willen herzien en geen straffen te willen uitdelen aan teams die zich niet aan het protocol houden.

Nordin Amrabat met een speciaal helmpje tijdens de warming-up

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl