Spelersvakbond FIFPro eist maatregelen FIFA tegen hersenschuddingen
De internationale spelersvakbond FIFPro roept voetbalbond FIFA op om de regels rond hersenschuddingen steviger te handhaven en om spelers minimaal zeven dagen rust te geven na een hersenschudding.
Daarnaast wil het hoofd medische zaken van FIFPro, Vincent Gouttebarge, artsen meer tijd geven om een speler op het veld te onderzoeken bij het vermoeden van een hersenschudding. FIFPro komt wereldwijd op voor de belangen van zo'n 65.000 voetballers.
FIFA kondigde kort voor het WK in Rusland een aantal wijzigingen aan in het protocol voor hersenschuddingen. Zo mag de scheidsrechter de wedstrijd drie minuten stilleggen zodat de medische staf een speler kan onderzoeken.
"Die maatregel voegt niets toe aan een betere aanpak van hersenschuddingen", zegt Gouttebarge. "Een dokter moet minimaal tien minuten de tijd hebben om vast te stellen of er wel of niet sprake is van een hersenschudding."
Amrabat
Hersenschuddingen in het voetbal liggen deze week onder een vergrootglas na de hersenschudding die Nordin Amrabat opliep in de wedstrijd van Marokko tegen Iran.
Amrabat werd eerst amateuristisch behandeld door de Marokkaanse medische staf met een plens water en een paar tikjes in zijn gezicht.
In de dagen die volgden keerde de speler al heel snel terug op het trainingsveld, terwijl een rustige en stapsgewijze terugkeer noodzakelijk is. Nu al is er een zevendaags protocol waarmee spelers in geleidelijke stappen worden begeleid naar een terugkeer op het veld.
Pas als een speler helemaal geen klachten heeft, mag hij weer meedoen. Dat kan eventueel ook eerder dan zeven dagen als klachten uitblijven. Amrabat kwam ruim voor die zeven dagen terug en gaf na de wedstrijd tegen Portugal aan nog steeds wat last van zijn hoofd te hebben.
Zeven dagen
Vincent Gouttebarge pleit voor een minimale rustperiode van zeven dagen voor goed herstel van een hersenschudding: "Zeven dagen is een veilige periode, dat zou een grote verbetering zijn."
Als een speler terugkeert, zou de arts die beslissing moeten nemen, niet de speler zelf. In het geval van Amrabat leek het er op dat hijzelf een stem had in het al dan niet meespelen tegen Portugal.
Volgens het FIFA-protocol moet de arts de doorslaggevende stem hebben bij de beslissing om te spelen, niet de trainer of speler. De Marokkaanse bondscoach Hervé Renard zei na de wedstrijd: "De artsen en de speler nemen hun verantwoordelijkheid."
Korrel zout
De mening van een speler met een hersenschudding moet met een korrel zout worden genomen, stelt Edwin Goedhart, teamarts van de KNVB: "Een speler met een hersenschudding is niet betrouwbaar. Hij kan zijn eigen situatie niet meer goed inschatten, dat is onderdeel van de hersenschudding."
Bij FIFPro is men zeer verbaasd over de gang van zaken rond hersenschuddingen op het WK. Spelers zouden volgens de spelersbond onnodig gevaar lope. En dat na het WK in Brazilië, waar het misging.
Tijdens dat WK werd diverse malen niet ingegrepen tijdens de wedstrijd of werd het protocol voor hersenschuddingen niet gevolgd. Een speler met één kenmerk van een hersenschudding zou onmiddellijk van het veld verwijderd moeten worden, volgens de richtlijnen van de International Conference on Concussions in Sport.
FIFPro geeft in een verklaring aan dat het niet zo moet zijn dat teamartsen fouten kunnen maken en spelers in gevaar brengen zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn.
Handhaven
FIFPro heeft inmiddels contact gezocht met FIFA. Gouttebarge: "Het handhaven van het protocol is een probleem. Het protocol moet beter toegepast en gehandhaafd worden. We liggen in het voetbal achter in vergelijking met andere sporten. Denk aan rugby, ijshockey en American Football."
Net als in het American Football zou Gouttebarge graag zien dat er bij het voetbal een onafhankelijke waarnemer op de tribune wordt gezet die kan wijzen op een hersenschudding. De arts van een team moet na zo'n waarneming actie ondernemen.
Voorlopig ontbreekt het de FIFA aan macht om een teamarts tot de orde te roepen. FIFA zelf tikte eerder deze week de Marokkaanse medische staf op de vingers na de behandeling van Amrabat. Meer kan FIFA niet doen, stelt voorzitter van de medische commissie van FIFA, Michel D'Hooghe.
De spelers vallen onder de verantwoordelijkheid van hun land tijdens het WK. FIFA kan dus niet zelf een speler terugtrekken uit een toernooi als er sprake is van een hersenschudding. Dat zou het land zelf moeten doen. Verandering van die regels is in de conservatieve voetbalwereld niet eenvoudig.